Sirija: Danas ubijeno 50 ljudi

Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a oko 450 ranjeno u poslednjem naletu sukoba u sirijskom gradu Kusajru u pokrajini Homs.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

19:44

Default images

Sirijska vojska sada kontroliše centar Kusajra, objavili su državni mediji, a sirijska televizija prenela je da je 70 "terorista ubijeno, dok aktivisti tvrde da je poginulo 50 ljudi, među kojima ima dosta pobunjenika.

Kusajr, grad oko 20.000 stanovnika, u blizini granice s Libanom, nalazi se na strateškoj lokaciji između Damaska i obale i nedeljama je bio pod opsadom.

Preuzimanje kontrole nad ovim gradom, daće mogućnost vladinim trupama da prodru iz prestonice do obale, preneo je BBC.

Što se pobunjenika tiče, kontrola nad Kusajrom za njih znači otvoren prolaz do Libana i nazad.

Sirijski opozicioni aktivisti tvrde da je u bombardovanju i žestokom granatiranju koje je danas izvela vladina vojska, poginulo najmanje 50 ljudi, uključujući i 21 pobunjenika.

Državna televizija prenela je da je vojska zauzela zgrade u centru grada, uključujući i gradsku skupštinu, goneći pobunjenike koje nazivaju "teroristima".

U ovim borbama, proteklih nedelja, režimskim snagama su u pomoć stigli pripadnici libanskog Hezbolaha, navodi Frans pres.

Opozicioni aktivista i stanovnik Kusajra Hadi Abdulah, rekao je da civili traže zaklon u podrumima, ali je negirao da je režim uspeo da napreduje u gradu, tvrdivši da je zgrada gradske skupštine uništena pre nekoliko meseci.

On je za agenciju AP rekao i da je ovo bilo najjače bombardovanje grada od početka revolucije.

Ranije danas, Rami Abdel Rahman, iz Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, rekao je da vojska napreduje s juga i da u tome borci Hezbolaha "igraju glavnu ulogu".

Takođe, prema nekim izveštajima, stotine libanskih sunitskih militanata priključilo se borbama na strani pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: