EU: Nedovoljno sloboda u Rusiji

EU je izrazila zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Rusiji, saopšteno je u Briselu nakon sastanka funkcionera EU i Rusije posvećenog tom pitanju.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

17:30

Default images

Predstavnici EU su na sastanku, koji je u petak održan u Briselu iza zatvorenih vrata, gostima iz Moskve uputili niz primedbi na sadašnji položaj ruskih nevladinih organizacija, koje su odnedavno prinuđene da se javno deklarišu kao "strani agenti" ukoliko primaju finansijsku pomoć iz inostranstva, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Pored toga, na udaru kritike EU se našao i novi zakon o zabrani "homoseksualne propagande", koji je već usvojen u nekim regionima, a uskoro treba da počne da važi u celoj Rusiji.

Od Rusije je traženo da ovaj zakon povuče zbog širokog tumačenja pojma homoseksualne propagande, što je već dovelo do zabrane niza pozorišnih predstava i drugih javnih manifestacija u nekoliko gradova.

Rusi su, sa svoje strane, izrazili zabrinutost zbog rastuće ksenofobije i diskriminacije državljana zemalja koje nisu članice EU, uključujući i Ruse.

Dogovoreno je da se sledeći sastanak o ljudskim pravima održi na jesen, navodi se u saopštenju.

U diplomatskim krugovima vlada mišljenje da briselske kritike na račun ljudskih prava u Rusiji signaliziraju da zahtev Moskve da se ruskim građanma omogući da bez viza putuju u šengensku zonu neće u dogledno vreme biti ispunjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: