Koliko građani znaju o politici?

Manje od trećine građana Srbije zna kako se zove aktuelni predsednik Narodne skupštine, kao i to koliko poslanika ima u parlamentu, pokazuje istraživanje.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

21:42

Default images

Koliko traje mandat predsednika Republike znao je tek svaki četvrti ispitanik, jer većina smatra da je četiri godine, umesto pet, dok je broj ministarstava u aktuelnoj vladi znalo 39 odsto građana, rezultat je istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA i Ipsos Stratedžik marketinga.

U okviru istraživanja „Učešće građana u demokratskim procesima“ ispitanici su tokom februara ove godine bili podvrgnuti i kvizovima znanja, od kojih je na prvom na svih deset pitanja tačne odgovore dalo svega 0,5 odsto njih. Na prvom kvizu svaki četvrti građanin znao je odgovor na pet i više pitanja, a 15 odsto na šest i više. Skoro polovina građana znala je odgovor na najviše dva pitanja, 62 odsto najviše tri, a 75 odsto na najviše četiri.

Najveći procenat tačnih odgovora građani su postigli na pitanju koja institucija određuje politički kurs države. Naime, više od polovine, odnosno 52 odsto, znalo je da je to Vlada Srbije, dok je 27 odsto smatralo da je to Skupština Srbije, a 12 odsto je odgovorilo „predsednik države“. Najmanje znanje građani su pokazali na pitanjima o izbornom sistemu - samo 17 odsto znalo je da se na izborima za republički parlament koristi proporcionalni sistem, dok većina od 60 odsto njih smatra da je u pitanju većinski sistem.

U drugom kvizu, u kojem su građani odgovarali sa „tačno“ ili „netačno“, prikazano je nešto bolje znanje. Više od trećine odabralo je tačne odgovore na bar tri od pet pitanja. Skoro 40 odsto građana znalo je da lokalna zajednica ne raspolaže ukupnim prihodom od poreza na dobit preduzeća koje tu posluje, da je skupština lokalne samouprave dužna da dostavi odgovor građanima u roku od 60 dana i da je dovoljno pet odsto potpisa građana iz neke lokalne zajednice za pokretanje neke građanske inicijative.

S druge strane, međutim, manje od četvrtine građana znalo je da mandatima poslanika ne raspolažu političke stranke na čijoj listi su bili. Polovina građana nije znala da se na izborima nije glasalo za svakog pojedinačnog poslanika, već za listu poslanika, iako je većina njih glasala na poslednjim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: