Dan sećanja na preminule od AIDS-a

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a obeležen u Beogradu potpisivanjem Inicijative za uspostavljanje nacionalnog dana osoba koje imaju HIV ili AIDS.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2013.

13:37

Default images

Kako je saopšteno iz AS centra za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, Inicijativa je pokrenuta u skladu sa ciljevima prethodno definisanog Protokola o saradnji koji su potpisale organizacije civilnog društva.

Protokol su potpisali Međunarodna mreža pomoći (IAN), Asocijacija za podršku ženama ugroženim HIV-om, članovima njihovih porodica i prijatelja "Žena plus", Udruženje za unapređenje bračnih i vanbračnih odnosa (ALOHA), Udruženje za pomoć i podršku osobama koje žive sa hepatitisom (Hepatitis-Hilfe), Udruženje za podršku osobama s mentalnim poremećajima i članovima njihovih porodica "Duša", Asocijacija za borbu protiv raka grlića materice (NIKA) i Pozorišna trupa "Arti zanat" iz Francuske.

Protokol o saradnji, čiji je osnovni cilj doprinos unapređenju kvaliteta života i društvenog položaja osoba koje imaju HIV infekciju ili AIDS, članova njihovih porodica i prijatelja, kroz posvećeno i odgovorno, aktivno učešće u sistemskim procesima, podržali su i Zavod za zaštitu studenata Beograd, Studentska poliklinika u Beogradu, Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje (SRH)...

Protokolom se podrazumeva zajedničko iniciranje stvaranja institucionalnog okvira za međusektorsku saradnju i učešće u procesu uspostavljanja i vođenja institucionalnog međusektorskog dijaloga između javnog, poslovnog i nevladinog sektora koji uključuje osobe koje imaju HIV.

Cilj je i uspostavljanje savremenih internet tehnologija u poslovanju, poboljšanje komunikacija i kvalitetnije saradnje između osoba koje imaju HIV, organizacija civilnog društva i zajednice u celini.

Kako je navedeno, Protokolom se podrazumeva i organizovanje različitih aktivnosti poput tribina, okruglih stolova, radionica, debata, konferencija sa ciljem afirmacije organizacija civilnog društva, međusektorske saradnje i učešća osoba koje žive sa HIV infekcijom i AIDS-om u društvenim tokovima, kao i medijske promocije međusektorske saradnje i transparentne realizacije svih drugih aktivnosti koje doprinose ostvarenju ciljeva zbog kojih je Protokol potpisan.

Inicijativu za uspostavljanje nacionalnog dana osoba koje imaju HIV ili AIDS je pokrenuo i predstavio AS centar.

U AS centru su naveli da su građani Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a obeležili i zajedničkim crtanjem crvene tračice, paljenjem sveća i puštanjem balona sa ispisanim porukama za preminule od AIDS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: