Kraj godine, pretnje profesorima

Kraj školske godine za mnoge profesore je "noćna mora" zbog snažnih pritisaka da učenicima zaključe ocenu koju ne zaslužuju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.05.2013.

11:15

Default images

Zbog toga su sindikati prosvete najavili da će zatražiti status službenog lica za prosvetne radnike.

Prema rečima Milorada Antića iz Foruma srednjih stručnih škola Beograda, ovih dana pritisak na profesore je neizdrživ, kako od učenika, koji su, kako kaže, sve bezobrazniji, a nemaju znanje za ocenu koju traže, do roditelja i njihovih prijatelja zaposlenih po ministarstvima.

Guranje, nasrtaji na profesore, pretnje inspekcijom, verbalni obračuni, čest su prizor u učionicama pred kraj školske godine, rekao je Antić Tanjugu i dodao da se profesori plaše da prijave takve učeničke postupke jer im direktori zameraju da nisu u stanju da uspostave kontakt sa učenicima.

I Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da je situacija sve gora iz godine u godinu.

Roditelji i učenici pokušavaju da dobiju neku ocenu više i to baš onu koju misle da zaslužuju i koriste sve zakonske mogućnosti, kojih je previše, da vrše pritisak na nastavnike.

"Imamo muški i ženski pritisak, devojke više kukaju a muškarci se bune na drastičniji način, ako to ne uspe onda profesor biva označen kao onaj koji neće da pita, što je u najvećem broju slučajeva netačno”, rekao je Sokić Tanjugu.

On smatra da su sve te presije posledica "devastiranog obrazovnog procesa i zakonskih okvira koji su preširoki za učenike".

“Pritisak na nastavnike je pritisak na celo obrazovanje”, rekao je Sokić smatrajući da su roditelji koji na takav način vaspitavaju svoju decu, u stanju da, kako kaže, zajedno sa nekim lošim postupcima prosvetnih vlasti, uništavaju obrazovanje.

Međutim, problema, kako kaže Sokić, nema sa maturantima, već u prvoj, drugoj i trećoj godini.

Tu još učenici smatraju da treba da dođu po ocenu kao po neko svoje pravo.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević rekao je Tanjugu da će Unija u narednom periodu predati skupštinskom odboru za prosvetu peticiju sa potpisima 3.000 nastavnika kojom će tražiti bolju zaštitu.

Matijević je naveo da policiji godišnje bude prijavljeno desetak slučajeva napada na nastavnike. Međutim, kako kaže, taj broj je sigurno nekoliko puta veći, jer mnogi prosvetari ne prijavljuju incidente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: