Dačić: Srbija u prelomnom trenutku

Srbije se nalazi u jednom prelomnom trenutku kad treba da odluči hoće li ići napred ili će ostati talac svojih mitova i nedostatka hrabrosti, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 19.05.2013.

14:15

Default images

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je to poručio na završnoj konvenciji izborne koalicije SPS-PUPS-JS-URS na lokalnim izborima 26. maja u Kosjeriću.

“Oni koji su vodili ovu zemlju ranije, imali su alibije za sve što nisu hteli da rade, poput nepravedne međunarodne zajednici i slično. Zbog toga smo došli do toga da bi sada Albanija i Kosovo bili članovi Evropske unije, a mi bi i dalje da slavimo svoje poraze'', upozorio je Dačić.

On je naveo i da su odluke koje donosi sadašnja Vlada Republike Srbije teške, ali da bez ove Vlade one nikad ne bi bile donete, jer su se drugi plašili pada rejtinga kod naroda zbog nepopularnih mera.

“Nije lako donositi teške odluke kada vas optužuju da ste izdali nacionalne interese, koji su uvek bili izgovor za nečinjenje. Mi samo hoćemo da povedemo Srbiju pravim putem i od nje napravimo zem;lju koja će jasno svetu reći šta hoće i koju će ova Vlada čvrsto i odlučno povesti napred”, poručio je Dačić.

Lider socijalista naglasio je da bez jake i u svetu poštovane, nema ni velike Srbije, koja je potrebna da bi se odbranili Kosovo i sačuvao srpski narod svuda gde živi.

''Izgubili smo u ratu Kosovo, ali dajte da pobedimo u miru.Teško je danas razgovarati sa svima koji postavljaju pred nas uslove, ali mi nećemo odustati od toga da Srbiji bude bolje'', poručio je Dačić.

Lider socijalista podsetio je i da Srbiji fali jedinstva ''koga je malo'' kao i osećaja za pravdu i sistem jednakih šansi za sve, što po Dačiću, podrazumeva i decentralizaciju Srbije.

“Moj posao je da u Srbiji u narednom periodu osnovno pitanje bude -kako da se živi bolje - a boljeg života nema bez investicija i novih radnih mesta.

“Ova Vlada neće voditi politiku niti smanjivanja, niti zamrzavanja penzija, ali moramo i zaposliti mlade ljude od kojih je svaki drugi u zemlji nezaposlen. Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je 25 odsto i nove investicije su jedini spas”, rekao je lider socijalista.

On je meštanima Kosjerića poručio da “Srbija zaslužuje bolje “ i da ova Vlada radi sve da ona postane “jaka, uvažena, poštovana zemlja koja će biti lider u regionu”.

Kao gost na izbornoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije, Dačić je rekao je da nije lako danas voditi Srbiju jer je najteže boriti se za mir i za modernu zemlju.

"Nije lako danas voditi Srbiju. Nije lako, jer je najteže boriti se za mir i modernu zemlju", poručio je Dačić.

"U ratu se za juriš javljaju najbolji, a u miru se za juriš u nepotrebne ratove javljaju najgori. Srbija nije Srbija Srednjeg vekam već Srbija 21 veka. Jaka Srbija je dobra za ceo srpski narod u regionu", rekao je Dačić pozdravljajući izbornu skupštinu URS-a koji su govor svog koalicionog partnera u vlasti dočekali velikim aplauzom.

Prema rečima premijera, Srbiji nije potrebno da za nju neko gine, već da se za nju živi i radi. Dačić je dodao da svaki narod ima svoju dušu, a da je duša Srbije pravda.

"Pravda znači da postoji princip jednakih šani sa sve. Jednake šanse mogu da budu u ljudskim pravima i slobodama, u ekonomskom razvoju, u dostupnosti javnih sistema svim građanima, u pravu na obrazovanje i lečenje za sve", naglasio je premijer.

On je, međutim, ukazao i da sistem jednakih šansi znači pravo i mogućonst svakog dela Srbije da se razvija ravnomerno zbog čega, kako je rekao, apsolutno pordžava ideju jednakih šani za sve regione, odnosno delove Srbije.

"Mi (Socijalistička partija Srbije) smo levica, vi (Ujedinjeni regioni Srbije) ste tu negde desnica ili centar. Poneće me žar političke borbe pa ću početi da vas ubeđujem da glasate za mene", rekao je predsednik socijalista.

Premijer je dodao da potiče sa juga Srbije koji je, kako je naglasio, najnerazvijeniji deo zemlje, ali koji je za Srbiju "možda najviše dao, a od nje u istoriji dobio najmanje".

Iz tih krajeva dolaze najveći junaci srpskog naroda, a danas je taj kraj Srbije najsiromašniji, rekao je Dačić i upitao dokle će to tako biti.

"Kada je rat, onda (se poziva) selo i nerazvijeni delovi Srbije, a kada je mir, onda ćemo da delimo to po nekim drugim kriterijuma. Nema više tih kriterijuma", naglasio je Dačić.

Narod i deca Srbije zaslužuju da žive u normalnoj zemlji i da ne budu ponižavani, rekao je Dacić. Lider socijalista je rekao i da je vreme da se koncipira politika kako bi Srbija trebalo da izgleda. On je pozvao URS da zajedno krenu u, kako je naveo, novo vreme.

"Ako želite da budete brzi, krenite sami, a ako želite da idete daleko - krenite zajedno, zato vas pozivam da krenemo zajedno u novo vreme gde neće biti bitne političke razlike, već ćemo imati u vidu jednu činjenicu - da je mnogo partija u Srbiji, a samo jedna Srbija", poručio je Dačić.

Na izbornoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije koji su prerasli u političku stranku, a za predsednika je izabran Mlađan Dinkić. Kandidati za zamenika predsednika URS-a su Verica Kalanović, Vidoje Petrović, Boško Ničić, Vladan Vasić i Suzana Grubješić. Pokret URS formiran je pre tri godine. Na završnoj konvenciji govorili su i lider PUPS-a Jovan Krkobabić, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković-Palma i potpredsednica URS-a Verica Kalanović.

Pre konvencije Ivica Dačić je u svojstvu predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova posetio je policijsku stanicu u Kosjeriću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: