Advokat: Budimir neće dati ostavku

Uhapšeni predsednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, neće dati ostavku na ovu funkciju.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

16:49

Default images

Njegov advokat Ragib Hadžić, koji je danas posetio Budimira u Mostaru, gde se nalazi u pritvoru, rekao je agenciji Srna da predsednik Federacije ostavku neće podneti zbog više razloga.

"Taj čin bio bi loš presedan na osnovu kojeg bi u budućnosti bilo moguće na ovakav ili slične načine eliminisati političke neistomišljenike ili neposlušne, zatim, Budimir ne oseća apsolutno nikakvu krivicu za ono za šta ga optužuju i on je, sviđalo se to nekome ili ne, pod potpunom zaštitom principa nevinosti i dok ne dođe konačna pravosnažna sudska odluka, nema govora o ostavci", izjavio je Hadžić.

On je dodao da Budimir nema ništa protiv da se pojavi pred istražnom komisijom Parlamenta FBiH koja ima zadatak da utvrdi činjenice u vezi sa ustavnom odredbom o nedostojnosti predsednika Federacije.

"Budimir poziva komisiju da dođe u Mostar, a u slučaju da odbiju, dao mi je punomoćje da ga zastupam pred tom komisijom“, objasnio je.

Govoreći o daljoj odbrani Budimira, njegov advokat je ocenio da Tužilaštvo BiH "po svemu sudeći nema ništa jako, ništa nedvosmisleno o navodnom mitu i svim onim stvari zbog kojih je Budimir uhapšen".

"Sad su izmislili nekakve javne nabavke i kupovinu nekog odela koje košta nekih 140 dolara, time se tužilaštvo bavi", rekao je Hadžić.

Prema njegovim rečima, Budimirova odbrana čeka izjašnjenje Ustavnog suda BiH o njihovoj apelaciji.

Hadžić je rekao i da se njegov klijent u pritvoru oseća dobro, ali je ocenio da u nekim stvarima ima stroži tretman nego ostali pritvorenici.

Budimir je uhapšen 26. aprila zbog sumnje da je primao mito za pomilovanje zatvorenika, a Sud BiH mu je odredio jednomesečni pritvor.

Dom naroda Parlamenta FBiH pozvao je pre dva dana Budimira da podnese ostavku na funkciju predsednika, jer nije u mogućnosti da je obavlja.

Parlamentarna komisija trebalo bi do kraja iduće sedmice da odluči da ili ima osnova za smenu predsednika FBiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: