Slučaj "Galenika": 8 uhapšeno

Jutros uhapšeno osam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju fabrike lekova "Galenika". Uhapšen i bivši direktor "Galenike". Vučić: Ovo je tek početak.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

08:40

Default images

Akciju je sprovodila Radna grupa Uprave kriminalističke policije. Kako navodi RTS, osumnjičeni su privedeni u Beogradu, Novom Sadu i Vranjačkoj Banji.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je do sad utvrđeno da je kompanija "Galenika" malverzacijama u poslovanju oštećena za oko 12 miliona evra, ali dodao da će se istragom doći i do veće sume.

Veljović je na konferenciji za novinare naveo da su, pored osam uhapšenih, među kojima je i bivši direktor "galenike" Nenad Ognjenović, krivičnom prijavom obuhvaćeni i bivši generalni direktor "Velefarm" holding kompanije Dragoljub Vučićević i Radosav Sekulić, pod čijem kontrolom su poslovala preduzeća u okviru "Habit grupe".

Prema rečima Veljovića, finansijske transakcije odvijale su se preko Agrobanke.

On je naveo da je sedam miliona evra zloupotrebljeno u nabavci sirovine za izradu lekova, dva miliona evra za nabavku skulptura iz livnice "Jeremić" i više od dva miliona evra prodajem gotovih lekova bez odluke organa upravljanja.

Pored Ognjenovića uhapšeni su bivši pomoćnik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, suvlasnik i direktor livnice "Jeremić" Miodrag Jeremić, preduzetnik iz Podunavaca Dragan Pavlović, vlasnik preduzeća "Unihemkom" Željko Jovanović, direktorka privrednog društva "Farmanari" Ljubica Trica, direktor privrednog društva "Trgošped trans" Milan Vladović i sudski veštak Željko
Virmančević.


Veljović je kazao da će istraga biti nastavljena i da neće biti pošteđenih. On je dodao da su zloupotrebama u "Galenici" ugroženi i građani koji nisu mogli da nabave lekove iz proizvodnog programa Galenike.

Blic piše da je tokom pretresa u stanu Nenada Ognjenovića pronađen je ugovor o oročenih 770.000 evra u banci "Inteza" iz 2013.godine, dok je kod njegovog zamenika, Orlića, pronađen ugovor o oročenju 88.000 evra u "Vojvođanskoj banci", kao i potvrda o 70.000 evra koje čuva u sefu iste banke. Kod Orlića je pronađen i ugovor o kupovini kuće u Vršcu iz 2010.godine i ugovor da je kupio kuću u Grčkoj tokom 2013.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je jutros za RTS da ova hapšenja nisu kraj i da veruje da će se ona tek nastaviti u vezi sa svim spornim privatizacijama u Srbiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je da je to dokaz da država radi svoj posao. S obzirom da se za bivšeg direktora "Galenike" pisalo da je blizak SPS-u, čiji je Dačić predsednik, premijer je rekao da hapšenja u vezi s "Galenikom" nemajvu veze s politikom i da će biti uhapšen svako ko je radio protivzakonito.

Podsetimo, krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" sa ciljem da se utvrdi kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove.

Galenika je inače na spisku 24 privatizacije koje je Evropski parlament označio kao sporne.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića.

Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011.

Zloupotrebe u “Galenici” često su bile tema u medijima, a procenjuje se da je njen dug 180 miliona evra.

I ova hapšenja bila su najavljena prethodnih dana u pojedinim medijima.

Kako je pljačkana Galenika?

Nenad Ognjenoviæ (B92, arhiva)
Prema nezvaničnim informacijama, istraga ide u tri pravca.

Tokom 2009. I 2010, u vreme kada već ima finansijske probleme, "Galenika" naručuje 11 skulptura, koje su plaćene po enormnoj ceni od dva miliona evra. O umetničkoj vrednosti možda najbolje govori podatak da je prethodno, opština Zemun odbila da ih stavi ispred zgrade opštine, iz estetskih razloga.

Drugi pravac istrage vodi do spornih ugovora "Galenike" sa firmama "Farma trade" sa Maršalskih ostrva i "Velefarmom". Mesec dana po stupanju na dužnost, mimo propisane procedure, Nenad Ognjenović je naručio nepotrebne sirovine za 10 miliona evra, a posrednik u uvozu je, firma u aferi "Agrobanka" uhapšenog Radoslava Sekulića. Tada je takođe nepotrebno, kao posrednik u uvozu, uključen i "Velefarm", Dragoljuba Vučićevića, i to uz proviziju od čak 450.000 evra.

Sumnja se i da je od 10 miliona evra za "Farma trejd", koji prodaje lekove, "Galenika" 5 miliona obezbedila kreditom kod "Agrobanke". Još 5 miliona evra je trebalo da obezbedi "Velefarm". Po dogovoru, Ognjenovića i Vučićevića, "Velefarm" diže kredit kod AIK banke.

Treći pravac istrage je i sporni ugovor "Galenike" sa firmom "Farmanari" iz Novog Sada, kojoj je "Galenika" isporučila lekove u vrednosti 2,5 miliona evra, ali novac nikada nije dobila.

Jedino što je firma iz Novog Sada ponudila bila je hipoteka na objekat čija je vrednost procenjena na sedam miliona evra, dok je njegova stvarna vrednost 300.000 evra. Tadašnji direktor Ognjenović oglušio se o upozorenja stručne službe svoje fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

326 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: