Dan borbe protiv homofobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maj danas će u Beogradu biti obeležen različitim manifestacijama.

Izvor: Beta

Petak, 17.05.2013.

00:27

Default images

Prvi put biće dodeljena nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

Nagradu "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa, a u užem izboru za prvog dobitnika su reditelj Andrej Nosov, Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije MUP-a, prva trans osoba koja je javno pričala o trans problematici Gordana Mitrović i Ministarstvo pravde i državne uprave.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO – The International Day Against Homophobia and Transphobia) u svetu se obeležava od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Danas će biti predstavljen Izveštaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2012. godinu, a u Kulturnom centru "Grad" biće održana panel-diskusija "IDAHO talks" i otvorena izložba domaćih vizuelnih umetnika i grafičkih dizajnera "Signal".

Na Studentskom trgu biće organizovana akcija "Šareni piknik" tokom koje će grđani moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima, učestvuju u kvizu, a biće deljeni promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, zaštitnik građana Saša Janković je u svom sedištu razvio LGBT simbol - zastavu duginih boja. Kako ko je navedeno u saopštenju ombudsmana, zastave su razvijene u prisustvu predstavnika organizacija Labrisa i Gejtena.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je poručio da su seksualna orijentacija i rodni identitet lična stvar, ali da se zaštita prava na različitost tiče svih. Kako je navedeno u saopštenju zaštitnika građana, zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava građana koji su na udaru homofobije i netolerancije uopšte.

Ombudsman je pozdravio iskorak koji je načinjen u Beogradu obezbeđivanjem višefunkcionalnog prostora za okupljanje, druženje, ali i smeštaj LGBT osoba, kada zbog nerazumevanja ostanu bez podrške porodice, što nije redak slučaj.

Situacija bolja, ali ima predrasuda

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je danas da se međunarodni Dan borbe protiv homofobije i transfobije ove godine obeležava se u "nešto boljoj" atmosferi nego prethodnih godina i dodala da su, međutim, i dalje rasprostranjene predrasude i izrazito negativni stavovi o LGBT populaciji.

"Moramo, međutim, znati da uprkos izvesnim pozitivnim promenama u stavovima građana i građanki Srbije prema LGBT populaciji, i dalje 80 odsto njih ne želi gejeve i lezbejke u svojoj porodici, dok ih skoro trećina neće za komšije", navela je Nevena Petrušić u saopštenju.

Istakla je da deca i mladi imaju predrasude i izrazito negativne stavove prema seksualnim manjinama, što ne bi trebalo da čudi jer u školskim klupama dobijaju pogrešne interpretacije i informacije o istopolnoj orijentaciji i rodnom identitetu i nedovoljno su osposobljeni da razumeju i poštuju raznovrsnost seksualnih i rodnih identiteta.

"Za smanjenje homofobije, koja u patrijarhalnom sistemu vrednosti ima snažan oslonac, potrebno je još snažnije afirmisati ideju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i tolerancije i promovisati pravo svakoga da bude ono što jeste, nesputan strahom da će biti izopšten iz zajednice", navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Dodala je da u tome ključnu ulogu imaju obrazovne ustanove i mediji, ali i državni organi i nezavisna tela, čija je zakonska dužnost da unapređuju ravnopravnost i grade antidiskriminacionu praksu.

"Od izuzetne važnosti su poslednje izmene Krivičnog zakonika kojim je uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, zatim odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna i najava usvajanja Nacionalne strategiji za borbu protiv diskriminacije, koju je inicirao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti", navela je Nevena Petrušić.

Poverenica je dodala da su to sve jasne poruke javnosti da je svaka diskriminacija, uključujući i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nešto što se neće tolerisati.

"Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dalje će pružati punu podršku LGBT zajednici i zajedno sa organima javne vlasti i organizacijama civilnog društva, istrajno raditi na suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i na osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva", navela je Nevena Petrušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: