Ko pruža otpor briselskom sporazumu

Potpisivanjem briselskog sporazuma Srbija je završila značajnu fazu, ali tu se ne može stati, briselski sporazum se mora i implementirati, kaže Vesna Pešić.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

09:29

Default images

Ona je gostujući u emisiji B92 "Hoću da znam" navela da razni centri moći pokušavaju spreče primenu i realizaciju sporazuma koji su parafirali Beograd i Priština. "Ima više centara moći koji pružaju otpor i koji se tome protive, a jedna od najuticajnijih je crkva", kaže Pešićeva.

"Naša država nikada nije imala snagu da se odvoji od crkve, jer je političari korsite da bi preko nje sticali rejting, a crkva s druge strane na taj način ima uticaj na državne odluke. Dakle iz crkve dolaze veliki pritisci protiv briselskog sporazuma, ali i od nekih stranka pa čak i od jednog dela liberalne inteligencije i predstavnika građanskog novinarstva. Ja se strašno iznenadim kad pročitam list "Vreme" i uvodnik Dragoljuba Žarkovića zašto ne treba da uđemo u EU", rekla je Vesna Pešić

Ona je navela i da otpor primeni briselskog sporazuma dolazi i Republike Srpske i pre svega od njenog predsednika Milorada Dodika koji je na strani Srba sa severa Kosova.

"On se stalno nešto mešta i stalno govori kako država Srbija mora da sluša Republiku Srpsku, pa zamera beogradskoj vlasti što ide u Sarajevo. Ja mislim da se taj odnos i ta politika u mnogo čemu moraju da se pročisti", istakla je Vesna Pešić gostujući na B92.
Foto: B92
Ona smatra da se osim implementacije mora ići i korak dalje ka normalizaciji odnosa sa Kosovom kako bi se, kako kaže, stvorio jedan prijateljski odnos sa Albancima sa Kosova.

"Briselski sporazum je dosata veliki preokret za Srbiju, to povlačenje južne granice, faktičko priznaje da Kosovo postoji i želja da se taj teg već jednom skine. I nema modernizacije naše zemlje ako smo džamarahirija. Čujem da crkva preti da će da oduzme odlikovanje Dačiću, šta će uopšte našim političarima trebaju ta crkvena odlikovanja, molim ih da ih vrate", kaže Vesna Pešić.

Nakon primene brisleskog sporazuma i okončanja te faze, sledi druga faza u modernizaciji Srbije a to je podizanje našeg 0društva koje je u očajnom stanju i naš prvi nacionalni interes mora da bude zapošljavanje, poručuje Vesna Pešić i primećuje da postoji sveopšta panika.

"Vidim pokušaje da se spreči da Srbija krene napred i da se radi na tome da Srbija ostane džamahirija političara-neradnika koji se tom kosovskom politikom bahate i imaju privlegije. Ja bih volela da se ta kosovska faza završi uspešno a mera uspeha je da se uspostavi plan implementacije i da vidimo da li smo završili sa tim problemom, da li smo skinuli koprenu koju smo tek počeli da skidamo".

Vesna Pešić smatra da u vladi sede katastrofalni ministri poput Milutina Mrkonjića koji se bavi estradom ide po kafanama. Ona takođe navodi i da jen zdravstvo u katastrofalnom stanju i da ministarka Slavica Đukić Dejanović nije predstavila nikakav plan šta sve u zdravstvu treba da se uradi i kako ono treba da izgleda za nekoliko godina.

"Ta rekonstrukcija vlade koja je bila najavljivana je ostala zagonetka i odložena je, ne znam zašto. Mislim da je to jedan krupan posao koji zahteva prilično energije kao i da nije bilo vremena da se rekosnturkicju stavi na dnevni. Najgora grana naše vlasti je izvršna vlast i to ne zato što sve stavlja pod svoje već zato što je potpuno razvaljena i to ne smao sada kad imamo to ko je jači Dačić - Vučić," smatra ona.

Dodaje i da smatra da Skupština Srbije radi katastrofalno da praktično ne funkcioniše kao i da je opozicija u potpunom rasulu.

"I kadrovski resusursi jako loši, da se stavljaju potrošeni ljudi i ratni huškači i ratni novinari urednike glavnih dnevnih novina", zaključuje Vesna Pešić dodajući da je potrebno da se temeljno pretrese potpuno nefunckionalna država, da se reformiše i da onda kerene da rešava velike probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: