Brisel glavni tumač sporazuma?

Ako se Beograd i Priština ni u sledećoj rundi pregovora ne dogovore oko plana implementacije, konačno i obavezujuće tumačenje sporazuma daće EU, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2013.

00:18

Default images

Ovo je najizvesniji redosled poteza ukoliko 21. maja u štabu EU premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači ne budu pomerili s mrtve tačke razgovore o implementaciji sporazuma.

Uoči novog suočavanja dve strane, nisu baš velike šanse da se raskine sadašnja pat-pozicija. Jer, Priština i dalje uporno traži da se najpre ukinu srpske institucije na severu KiM, da se potom formira „prelazno telo“ koje bi preuzelo ingerencije, a da se Zajednica srpskih opština ustanovi tek posle jesenjih lokalnih izbora.

Ova varijanta je neprihvatljiva za Beograd i zato bi, u krajnjem slučaju, neka vrsta obavezujuće interpretacije od strane EU mogla da bude izlaz iz ćorsokaka.

"Srbija sigurno neće dozvoliti bilo kakvu naknadnu izmenu Briselskog sporazuma kroz plan za implementaciju. Za nas je ključno da se daju zakonske garancije za osnivanje Zajednice srpskih opština i da se usvoji njen statut, koji bi bio garant svih dogovorenih prava", kaže za Novosti Veljko Odalović, šef našeg tima za implementaciju sporazuma.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM očekuje da Dačić i Tači približe stavove oko tumačenja briselskog dogovora: "Ketrin Ešton će sigurno nastojati da ubrza dinamiku primene sporazuma i trudiće se da dve strane približe stavove oko tumačenja onoga što je dogovoreno. Bez toga neće biti implementacije, koju je blokirala Priština svojim jednostranim tumačenjima".

Vlasti u Prištini pak "pevaju svoju pesmu", pa tako Tači najavljuje dogovor u Briselu i lokalne izbore već na jesen:

"U četiri opštine na severu Kosova izbori će biti organizovani u saradnji sa OEBS, a rezultate će morati da verifikuje Centralna izborna komisija Kosova. Posle toga biće formirana Zajednica srpskih opština, koja će imati ovlašćenja identična onima koje imaju sve ostale zajednice opština na Kosovu".

Ovakav scenario ne prihvataju čelnici Srba sa severa pokrajine:

"Srbi do sada nisu izlazili na izbore koje organizuje Priština i to je velika zamka u sporazumu. Kako možemo da idemo na izbore po zakonima Tačijeve države koju ne priznajemo? Bilo bi veoma loše i ako bi premijer Dačić potpisao ponuđeni plan implementacije, jer je on lošiji i od samog sporazuma", objašnjava za Novosti Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: