EU: Maliju 2 mlrd. € za demokratiju

Evropske zemlje obećale su na donatorskoj konferenciji u Briselu dve milijarde evra pomoći Maliju da bi se u toj zemlji uspostavila stabilna demokratija.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

23:48

Default images

Težnja evropskih zemalja je da se spreči da Mali postane utočište terorista.

Zvaničnici Malija utvrdili su da bi im bilo potrebno 4,3 milijarde evra da bi ponovo uspostavili vlast na celoj teritoriji i izašli kao pobednici iz unutrašnjih borbi sa islamskim ekstremistima, koji su zauzeli sever te zemlje.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da će njegova zemlja, nekadašnji kolonizator Malija, doprineti sa 280 miliona evra, dok će Nemačka uložiti 100 miliona u tranzicioni projekat Malija i planirane demokratske izbore.

Britanija je obećala 128 miliona funti kao pomoć Maliju i regionu Sahela da postanu bezbedniji.

Dan pred donatorsku konferenciju, EU je objavila da će izdvojiti 520 miliona evra u naredne dve godine za Mali što je četvrtina tražene sume.

Mali je upao u krizu 2012. kada su pobunjeničke grupe preuzele sever zemlje, a u vojnom udaru je zbačena vlada čije uporište je bilo na jugu.

Međunarodni zvaničnici strahuju da je severna oblast Malija, van domašaja zvanične vlasti, odlično uporište za terorističke grupe.

U januaru je Francuska, po zahtevu vlade Malija, poslala svoje vojnike da preuzmu sever zemlje, što su one u velikoj meri i uspele, ali, kako ocenjuje agencija AP, pitanje je šta sledi.

"Pobedili smo u ratu. Sada moramo da pobedimo i u miru", rekao je danas francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijis.

Izvršna direktorka Svetskog programa za hranu Erdaren Kuzen rekla je danas da je sa severa Malija interno raseljeno 300.000 ljudi koji su otišli na jug, i još 175.000 izbeglica u Burkini Faso, Nigeru i Mauritaniji.

"Vlada (Malija) procenjuje da je 660.000 dece mlađe od pet godina u opasnosti od neuhranjenosti", rekla je Kuzen za agenciju AP. Ona je dodala da je hitno potrebna pomoć u hrani i za 700.000 odraslih stanovnika Malija.

Današnju donatorsku konferenciju organizovali su Francuska, EU i Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: