I 200 Rusa se bori protiv Asada

Ruska bezbednosna služba procenjuje da se oko 200 njenih državljana bori sa sirijskim pobunjenicima protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

20:36

Default images

Agencija Rojters podseća da je zvanična Moskva stala na Asadovu stranu pruživši mu diplomatsku podršku.

"Ekstremisti iz Rusije, uglavnom iz muslimanima nastanjenog severnog Kavkaza, bore se na 'drugoj strani' i kada rat u Siriji bude okončan, strani borci će se vratiti kući i predstavljaće, naravno, posebnu pretnju u matičnim zemljama", upozorio je direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov.

U obraćanju na sastanku službi bezbednosti bivših sovjetskih republika u prestonici Kirgistana, Biškeku, Bortnikov je upozorio da pored sirijske oružane pobune, rat u Avganistanu i planovi za povlačenje većine stranih vojnika iz te zemlje do kraja 2014. su "izazov za ekstremiste".

Islamistički ekstremisti su se pokazali, kao "najudarniji" deo sirijskih pobunjenika i Moskva je upozorila zapadne i arapske zemlje koje podržavaju sirijske pobunjenike i političku opoziciju da bi "nova arapska Sirija mogla da padne u ruke takvih grupa".

I nekoliko državljana Kirgistana pridružilo se pobunjenicima u Siriji, potvrdio je direktor nacionalne službe bezbednosti Bešenbaj Džunusov novinarima, ne navodeći više detalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: