Sporazum Rusija-Srbija 24. maja

Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisaće 24. maja u Sočiju Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, saznaju ”Novosti“.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

21:20

Default images

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, posle tri godine usaglašavanja, Sporazum o strateškom partnerstvu biće konačno potpisan 24. maja, čime će veze Srbije i Rusije postati još jače u svim oblastima - od ekonomije do politike.

Tim dokumentom, oko koga su se saglasili i ministri na sednici Vlade, biće definisani ključni principi na kojima će se zasnivati buduća saradnja Beograda i Moskve.

Poseban akcenat je na unapređenju ekonomskih veza, trgovinske razmene i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i na koordiniranom delovanju u međunarodnoj političkoj areni, pogotovo oko odbrane Kosova I Metohije.

Reč je o aktu koji se ne bavi detaljima saradnje, već se njime, pre svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa između Srbije i Rusije i izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa.

U Rusiju će sa Nikolićem putovati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji će se sresti sa kolegom ministrom odbrane Sergejom Šojguom. U delegaciji naše zemlje biće i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Kada dvojica predsednika budu potpisala ugovor, spoljna politika Srbije će se i formalno se osloniti i na četvrti stub.

Ovakve ugovore naša zemlja ima sa Kinom, Italijom i Francuskom, a Srbija će biti prva zemlja na Balkanu sa kojom će Rusija uspostaviti ovakvo partnerstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: