Ministarka tvrdi da ima insulina

U Srbiji ima insulina, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ocenjujući da se pravi atmosfera protiv centralizovanih javnih nabavki.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

15:04

Default images

Ona je apelovala na menadžere apotekarskih ustanova da ne šire dezinformacije, jer se time stvara atmosfera protiv centralizovanih javnih nabavki.

Đukić Dejanovićeva je novinarima u Palati Srbija rekla da se ništa nije promenilo u sistemu nabavki lekova u odnosu na prošlu godinu i da nema nikakvih razloga da bude nestašice insulina.

"Insulina u Srbiji ima, a ako ga u nekoj apoteci nema moramo videti šta je sa rukovodstvom jedne apotekarske ustanove. Ako apoteke nisu radile svoj posao kako treba one su odgovorne", rekla je ministarka zdravlja.

Đukić Dejanovićeva je dodala da to što se Srbija priprema da pređe na centralizovano snabdevanje lekovima, za koje je navela da je antikoruptivno i da omogućava uštede, ne daje za pravo nikome da ne poštoje zakone i obavezu da ono što je država poverila apotekama ne realizuje.

"Sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, moraju da se ponašaju odgovorno. Apelujem na menadžere apotekarskih ustanova da ne šire dezinformacije da nema insulina, jer za nedostatak insulina nema razloga", navela je Đukić Dejanovićeva.

Na konstataciju novinara da se građani javljaju da u pojedinim apotekarskim ustanovama nema insulina, ministarka zdravlja je poručila građinima da joj se obrate.

"Volela bih da građani meni jave, da vidimo u kojim apotekama nema insulina. Čini mi se da se plasiraju poluistine, kako bi se napravila atmosfera da nije dobro što idemo na centralizovane javne nabavke", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je podsetila da je Zakon o javnim nabavkama donet pre više meseci i da su sve zdravstvene ustanove bile dužne da se pripreme za snabdevanje lekovima.

Ranije danas je Dušan Milisavljević predsednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Srbije gostujući u Kažiprstu rekao da insulina i još nekih lekova nema zbog nesposobne administracije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ovu izjavu odbacuju kao potpuno neistinitu.

"Ma ni govora.Tu se radi samo o nesprovođenju Zakona o javnim nabavkama. Apoteke u državnom vlasništvu nisu htele da sprovode Zakon o javnim nabavkama Prema tome zbog toga moraju biti sankcionisani ti ljudi koji su odgovorni u tim apotekama. Ja bih njih pravo da
vam kažem i smenio, a posle toga bi mogli da budu podvrgnuti merama tužilaštva", rekao je Momčilo Babić direktor RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: