SNS: Đilas opštinama daje mrvice

Srpska napredna stranka saopštila je da od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa očekuje da podrži veća ovlašćenja za gradske opštine.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

14:19

Default images

U saopštenju SNS-a se navodi da je ta stranka zadovoljna što je Đilas "konačno uvideo" značaj neposrednog odlučivanja građana i što zdušno zastupa principe decentralizacije, pa od njega očekuje da to primeni i u praksi, u pogledu većih ovlašćenja beogradskih opština.

SNS se, naveo je šef odborničke grupe te stranke u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić u pisanoj izjavi, snažno zalaže za davanje većih ovlašćenja gradskim opštinama u Beogradu, da bi se "prekinula praksa Đilasa da grad Beograd raspolaže sa 87 milijardi dinara, a da sve beogradske opštine zajedno dobiju samo njegove mrvice i u zbiru raspolažu sa nešto više od 11 milijardi dinara".

Jovičić, koji je potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a, to je ocenio skandaloznim i naveo da naprednjaci veruju da će gradonačelnik, koji snažno zastupa principe decentralizacije, promeniti tu praksu i da sredstva više neće raspoređivati "tako da sve dobiju njegovi poslušni miljenici".

"Pitamo se da li je bilo potrebno da Đilas ode u Sremske Karlovce da bi 'progledao' i shvatio šta je suštinski interes građana i zanima nas kada misli da primeni svoja najnovija saznanja kako bi konačno unapredio i položaj Beograđana", upitao je Jovičić.

On je naveo da se SNS nada da će Đilas, koga naziva vlastodršcom, uvideti greške u vođenju Beograda i da će biti spreman da se razgovorom reše svi gorući problemi, a da će građani na predstojećim izborima u Zemunu, 2. juna, oceniti njegov dosadašnji rad.

Gradonačelnik Beograda i predsednik DS-a Dragan Đilas izjavio je juče u Sremskim Karlovcima da mu je nerazumljiv strah od poštovanja ustavom garantovane autonomije Vojvodine, kao i da će se ta stranka "uvek zalagati za poštovanje autonomije i za decentralizaciju čitave Srbije".

DS: A kolike budžete imaju opštine u Nišu i Novom Sadu?

Potpredsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić je u odgovoru SNS-u upitao tu stranku šta je sprečava da opštinama u gradovima gde je na vlasti da bar toliko nadležnosti koliko imaju beogradske opštine.

"Podsećamo kolege iz SNS-a na činjenicu da Beograd nije jedini veliki grad u Srbiji, kao i da drugi gradovi, poput Niša i Novog Sada, takođe imaju gradske opštine. DS postavlja pitanje koje nadležnosti i kolike budžete imaju te opštine", naveo je Alimpić u pisanoj izjavi.

Alimpić, koji je i član Glavnog odbora DS-a, napominje da je Beograd najdecentrolizovaniji grad u Srbiji.

On poručuje i da je "u najmanju ruku neuobičajeno da oni koji ništa ne čine po pitanju decentralizacije u državi i u gradovima u kojima su na vlasti drugima drže lekcije o tome".

"S obzirom da je jasno da je sve što SNS radi u službi izbora u Zemunu, pitamo velike podržavaoce decentralizacije Beograda zašto su protiv decentralizacije Zemuna, odnosno zašto su protiv formiranja nove opštine Batajnica i pored jasne volje građana i ekonomskog opravdanja da Batajnica bude posebna opština", upitao je Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: