Humanost gimnazijalaca

Pirotski gimnazijalci će novac namenjen maturskim toaletama dodeliti teško bolesnim mališanima iz Pirota.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

13:01

Default images

U okviru humanitarne akcije "Tvojih pet minuta sjaja, nečiji ceo život", pirotski gimnazijalci će se odreći novih odela i haljina, i pokloniti novac onima kojima je najpotrebniji.

Pomoć je potrebna Matei Lazareviću, 11.mesečnom dečaku koji je rođen sa anomalijom prednjeg trbušnog zida i već je imao čak sedam operacija, kao i dvojici dečaka koji boluju od cerebralne paralize, Čedi Tošiću i Predragu Potiću, kojima takođe predstoje operacije i banjsko lečenje.

Kako je danas Tanjugu izjavila Jovana Georgievski, jedan od inicijatora ove humanitarne akcije, u dogovoru oko toga kome će humanitarna pomoć biti dodeljena učestvovala je cela generacija maturanata pirotske Gimnazije. "Najveći deo fonda, u koji se još sliva novac, biće dat Matei Lazareviću, koji osim operacija i anomalije sa kojom je rođen, ima poseban režim ishrane i epileptične napade. Roditelji su u teškoj finansijskoj situaciji - majka je nezaposlena, a otac radi u dve smene kako bi zaradili za specijalno mleko i preskupe lekove", rekla je Georgievski.

Samo za kupovinu specijalnog mleka porodica mora mesečno da izdvoji oko 400 eura. Matea još nema kolica, jer svaki dinar kućnog budžeta ide na lečenje, a roditelji ne gube nadu da će se Matea možda smejati kao ostala deca, kazala je ona.

Pomoć će dobiti i dvojica dečaka obolelih od cerebralne paralize, Čeda Tošić i Predrag Potić.

Novac od maturskih toaleta će se prikupljati sve do 30. maja kada će u svečanoj sali Gimnazije u 18.30 sati biti organizovano javno potpisivanje ugovora o prebacivanju sredstava na račune porodica obolele dece, kazala je Georgievska. Pirotski gimnazijalci će na matursko veče, umesto u skupim toaletama, otići u majicama sa natpisima "Tvojih pet minuta sjaja, nečiji ceo život", što je i moto ove jedinstvene humanitarne akcije koja je naišla na oduševljenje širom zemlje.

Podsećamo, Maturanti Ekonomske škole u Staroj Pazovi prvi su gimnazijalci koji su pokazali da humanost pobeđuje, poklonivši novac koji su pripremili za proslavu i novu odeću, akciji "Bitka za bebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: