Klostridija: Kako koristimo lekove?

Jedan od uzroka epidemije izazvane klostridijom je neracionalna upotreba antibiotika, a i sama bakterija je mutirala, upozorava profesor doktor Miomir Pelemiš.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

10:24

Default images

Načelnik Odeljenja za kliničku farmakoterapiju KCS navodi da je klostridija postala patogenija i agresivnija.

"Bakterija se nalazi u digestivnom traktu, veoma je otporna, a do problema sa njom dolazi posle duže upotrebe antibiotika. Apsolutno je značajno kako se oni koriste, jer uništavaju i dobre i loše bakterije u telu", rekao je Pelemiš za B92.

Pelemiš je istakao da se sa tim problemom suočavaju širom sveta, od Kanade, preko SAD, do cele Evrope, a osnovni način borbe jesu racionalna primena antibiotika, kao i strogo pridržavanje higijenskih propisa.

"Rizik je i kada koristite antibiotik duže nego što je protokolarno propisano. Ako bolest treba da se leči deset dana, a vi koristite dvadeset, to doprinosi poremećaju crevne flore i do nastanka različitih oboljenja pa i ovog", naveo je Pelemiš.

U slučaju pojave bolesti, neophodna je stroga izolacija.

"Ako se bolest ipak pojavi, neophodno je strogo izolovati bolesnika, a i bolesnik i osoblje se moraju strogo pridržavati higijenskih mera. Neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom, posle rukovanja bilo kakvim materijalom u prostoriji u kojoj je oboleli. Neophodno je i održavanje čistoće svih prostorija, najbolje hlornim preparatima", kaže Pelemiš.

On ipak ističe da je problem prilikom izbijanja epidemija kompleksniji od same upotrebe antibiotika, jer bolest najčešće dobijaju stariji ljudi, koji već imaju raznih hroničnih problema, što dovodi do težeg oblika bolesti.

"Svakako jeste u pitanju dugotrajna, neracionalna upotreba antibiotika, ali ima tu još faktora. Ovo nije znak za uzbunu, već ukazivanje na problem koji postoji kod nas od 2001. godine", rekao je Pelemiš.

Pelemiš je dodao i da je bakterija klostridija u poslednjih deset godina promenila ćud, mutirala i postala patogenija, pa je došlo do većeg oboljevanja u celom svetu pa i kod nas.

On je naveo da je klostridija uzročnik proliva obično posle dugotrajne upotrebe antibiotika i da je veoma važno koliko se antibiotici koriste, posebno preventivno, da ne dodje do neke infekcije.

Pelemiš je istakao i da ne može da kaže da li su lekari u Užicu, gde su dve osobe preminule zbog kolostridije, zakazali i da će se to utvrditi uvidom u sve činjenice.

Podsetimo, slučaj epidemije izazvane bakterijom klostridija, već nekoliko dana uznemirava domaću javnost. Posle smrti dva pacijenta na ortopediji u Užicu zbog infekcije tom bakterijom i proglašavanja epidemije, protiv odgovornih su podnete prekršajne prijave.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović danas će posetiti bolnicu u Užicu, a juče je za B92 rekla i da je u nekoliko gradova u Srbiji "zabeležen niz epidemija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: