Severni Kipar očekuje pomoć od SAD

Premijer otcepljene, međunarodno nepriznate Turske republike Severni Kipar, očekuje pomoć SAD u pregovorima oko tog podeljenog ostrva.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

21:48

Default images

Irsen Kučuk je izjavio da postoje šanse da se ove godine pokrenu pregovori ka rešenju za podeljeno ostrvo za šta očekuje doprinos SAD.

Kučuk se ove nedelje sastaje s američkim zvaničnicima pošto je prošle nedelje u Vašingtonu boravio ministar spoljnih poslova Republike Kipar, Joanis Kasulidis.

Kiparski problem će verovatno biti i tema razgovora predsednika SAD Baraka Obame kome u goste ove nedelje dolazi premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

Uprkos prisustvu mirovnih snaga UN, Turska je sever Kipra okupirala 1974. posle višegodišnje nestabilnosti i državnog udara koji su izvele pristalice ujedinjenja s Grčkom. Turska je 1983. na severu Kipra proglasila državu koju priznaje samo ona i tu drži 35.000 vojnika, a dovela je i više od 40.000 kolonista.

Kučuk smatra da bi akutan problem snabdevanja vodom i trajan spor oko traganja za prirodnim gasom u podmorju Kipra, mogli omogućiti dvema stranama da poboljšaju odnose.

Uz angažovanje UN, Kipar je 2004, neposredno uoči stupanja u EU, bio na rubu rešenja koje je prihvatila turska strana, ali ga je grčka strana odbila na referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: