Rusi izrađuju hiperzvučne rakete

Rusija završava izradu hiperzvučnog naoružanja - raketa koje mogu postići brzinu i deset puta veću od brzinu zvuka, prenosi Mondo pisanje Srne.

Izvor: Mondo

Utorak, 14.05.2013.

07:29

Default images

To je udarno naoružanje. Nije protivazduhoplovno, a nije ni protivraketno. Takvo naoružanje se ne razrađuje za protivraketnu odbranu, nego za prodor kroz nju, kažu stručnjaci.

Njegova prednost je u velikoj brzini. Ukoliko se razrađuje naoružanje slične vrste, onda je malo verovatno da će neko moći da izvrši kontrolu punjenja njegovih bojevih glava.

Ovo naoružanje će imati takvu kinetičku energiju, koja, u principu, omogućava da raketa ne bude opremljena nukleraniim, pa čak i konvencionalnim punjenjem, nego je za likvidaciju cilja dovoljna upravo njena udarna energija.

Program izrade hiperzvučnog naoružanja biće razvijen u Rusiji do leta ove godine.

U njegovom razvoju učestvuje više od 60 preduzeća. Na hiperzvučnim raketama se radilo još u SSSR-u. Počevši od 2009. godine nastavljena su istraživanja u ovoj oblasti, koja je naručilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Reč je o celovitom namenskom programu izrade hiperzvučnog naoružanja. Vodeća organizacija u ovom poslu je korporacija "Taktičko raketno naoružanje".

Poznato je da i SAD vode razrade u oblasti hiperzvučnog naoružanja i pred njima to otvara perspektivu izrade multifunkcionalne rakete do 2015-2018. godine. Međutim, vojni stručnjaci objašnjavaju da danas pojedinačni elementi naoružanja ne mogu imati nikakvu ulogu na ratištu.

Na primer, takva raketa nema smisla ako ne postoji avion koji je može poneti i lansirati. Isto tako, beskorisna je ako nema platforme za lansiranje iz podmornice.

Zbog toga razvoj ove oblasti pruža mogućnost stvaranja sistema naoružanja na principijelno novim osnovama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: