Pomor ribe u blizini Inđije

Pomor ribe u jezeru nadomak sela Jarkovci kod Inđije. Nadležni tvrde da je situacija pod kontrolom.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

16:14

Default images

Već nekoliko dana, meštani sela Jarkovci u blizini Inđije suočeni su sa pomorom ribe babuške u jezeru nadomak sela.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine tvrde da sve drže pod kontrolom i da situacija nije alarmantna koliko to tvrde u mesnoj zajednici.

Umesto da plivaju, babuške od pre nekoliko dana plutaju jezerom kod Jarkovca. Ima ih na površini, ali i među trskom... Prema rečima meštana Jarkovca, inspekcija je izašla na teren i odradila svoj posao, ali niko ne reaguje. Takođe, tvrde i da su u pitanju tone i tone uginule ribe.

Zamenik predsednika mesne zajednice Milan Graor kaže da je uginučo otprilike 2 do 3 tone ribe "Bilo je ovoga i prethodnih godina, ali u manjoj količini, mnogo manje, možda do 100, 200 kilograma ribe ali ovo je sada baš mnogo. Velika je opasnost od zagađenja i daljeg
širenja, ako je u pitanju bolest", kaže on.

Oni koji gazduju ovim jezerom, a to su ljudi iz Ribolovačkog saveza Vojvodine, kažu da nije u pitanju bolest babuške, već je na delu jedna, prema njihovim rečima, sasvim prirodna pojava.

"Biće možda par stotina komada uginule ribe", kaže Dušan Jovanović iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

"Dešava se to da riba izađe u relativnom lošem kondicionom stanju iz tog nekog zimskog mirovanja, a čeka je jedan izuzetan napor za svaki organizam, u pitanju je mrest. U tom mrestu se ona malo više iscrpi, tome dodamo nagli porast temperature vode i dobijemo ovo što imamo sada", objašnjava on.

Pored toga što nisu saglasni oko količine, nadležni u mesnoj zajednici i čelnici Ribolovačkog saveza Vojvodine iznose potpuno različite činjenice i kada je u pitanju uklanjanje pomrle ribe iz ovog jezera.

"Ti koji gazduju jezerom se ne pojavljuju da čiste, veterinsrski inspektor je bio ovde ali šta nam to vredi kada niko posle toga nije ništa preduzeo", pita se Milan Graor.

Dušan Jovanović tvrdi upravo suprotno. "Naša i profesionalna i volonterska ribočuvarska služba kupi tu ribu, uklanja je iz vode, jer nema potrebe da ruži povrsinu jezera", kaže on.

Dobra vest je da pomor ribe najverovatnije nije izazvao ljudski faktor jer na ovom mestu navodno nema veštačkih zagađivača jezera.

Međutim, ni u Pokrajinskom sekretarijatu za elkogiju, ali ni u Sekretarijatu za vodoprivredu B92 nije uspeo da sazna šta se tačno dešava, jer se njihove nadležnosti ovde, kao i u mnogim drugim slučajevima, prepliću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: