Slučaj Taton: Sud da ponovo odluči

Apelacioni sud naložio Višem sudu da ponovo odluči o zahtevu za ponavljanje postupka za ubistvo Brisa Tatona, koji su podneli advokati okrivljenih.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.05.2013.

14:40

Default images

Viši sud nije postupio po primedbama iznetim u ranijem rešenju Apelacionog suda (od 21. novembra 2012. godine), koji je ukazao da je potrebno izviditi činjenice i pribaviti dokaze na koje se branioci okrivljenih u zahtevu za ponavljanje postupka pozivaju, navodi se u saopštenju.

"Rešenjem Apelacionog suda naloženo je prvostepenom sudu da u daljem toku postupka sprovede izviđajne radnje nakon čega će biti u mogućnosti da oceni da li su predloženi dokazi od takvog značaja da mogu dovesti u sumnju pravilnost činjeničnog stanja utvrđenog u pravnosnažnoj presudi i u zavisnosti od toga usvoji ili odbije zahtev za ponavljanje postupka, a za svoje zaključivanje da detaljne i logične razloge", navodi se u saopštenju.

Viši sud je o žalbenim rešenjem zahtev branilaca odbacio bez sprovođenja izviđajnih radnji. Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta zahtev za ponavljanje postupka izjavom očevica tuče na Obilićevom vencu, u kojoj je na smrt pretučen francuski državljanin, penzionisanog policajca Dragana Crepulje koji tokom pravosnažno okončanog postupka nije svedočio.

Pomenuti svedok Crepulja je u izjavi priloženoj sudu uz zahtev za ponavljanje postupka tvrdio da Taton nije bačen sa ograde zida od četiri metra već da je sam pao. On je predlagan za svedoka u drugostepenom postupku za ubistvo Tatona, ali Apelacioni sud nije to prihvatio.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora. Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povredjeno pravo na pravično suđenje.

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, nedavno je najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: