“Kosovo može da sudi Keljmendiju”

Kosovo ima dovoljno kapaciteta da sprovede slučaj Nasera Keljmendija, smatra savetnik kosovske vlade, inače, advokat Azem Vlasi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.05.2013.

18:49

Default images

Vlasi je za agenciju Fena rekao da Kosovo ima, kako tvrdi, svoje tužilaštvo, sudove i, plus, Misiju Euleksa kao podršku.

On navodi da istražni organi BiH po čijoj poternici je Keljmendi, inače, uhapšen 5. maja u Prištini, imaju pravo da sav dokazni materijal proslede pravosudnim organima Kosova, kao što imaju pravo i da traže izručenje.

"Ali to ne znači da su kosovski pravosudni organi dužni da udovolje zahtevu za izručenje", naveo je Vlasi.

On je objasnio da neku sudsku presudu mogu presuditi kosovske sudije, a mogu i sudije Euleksa, i da u tom smislu, kako je rekao, “Kosovo ima sav kapacitet da obradi celi slučaj Nasera Keljmendija, kao i druge slučajeve, s drugim zemljama, čak i s kojima ima Sporazum o pravnoj pomoći”.

Upitan da li će Kosovo imati nekih posebnih zahteva prema BiH kada je u pitanju saradnja na pravnoj ili drugoj osnovi, Vlasi je naglasio da Kosovo nema nikakvih zahteva osim da traže, nadležnim kanalima, da organi BiH dostave dokazni materijal za slučaj Keljmendi.

"Nema politike, diplomatije, to je čisto pravna stvar", ističe Vlasi.

Misija Euleksa potvrdila je juče da je dobila zvanični zahtev BiH za izručenje Nasera Keljmendija, kao i da je taj zahtev prosleđen nadležnom kosovskom ministarstvu.

Sud BiH je međunarodnu poternicu za Naserom Keljmendijem raspisao prošle godine pošto je on izbegao hapšenje u policijskoj akciji “Lutka” kada je uhapšeno dvadesetak osoba koje se sumnjiče za najteža krivična dela.

Keljmendi je u BiH pod istragom za organizovani kriminal, pokušaj ubistva, kao i za prodaju i distribuciju narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: