Prodavali grobnicu s pokojnikom

U većini gradova Srbije do sada nije bilo ekshumacija zbog dugovanja za održavanje grobnih mesta, a tamo gde ih je bilo, tome se pristupilo kao krajnjoj meri.

Izvor: Danas

Utorak, 14.05.2013.

20:39

Default images

Ipak, javnost je prethodnih dana negativno iznenadila vest da će sa Varoškog groblja u Kragujevcu biti ekshumirano i prebačeno u zajedničku grobnicu oko stotinu pokojnika čiji naslednici nisu plaćali nadoknadu za održavanje grobnog mesta.

Dugovanja Kragujevčana po ovom osnovu su oko 52 miliona dinara, a obaveze redovno izmiruje 2.800 naslednika od 35.000 grobnih mesta, koliko ih ima na četiri kragujevačka groblja, piše Danas.

Na 10 beogradskih grobalja ima ukupno 250.000 grobnih mesta, a za 79.000 njih, odnosno za svako četvrto mesto, nisu plaćene obavezne godišnje naknade groblju, piše ovaj list.

Preduzeće Pogrebne usluge moralo je da, zbog višegodišnjeg neodržavanja groba, neplaćanja obaveznih godišnjih naknada za uređenje i održavanje groblja, ekshumira nekoliko pokojnika.

Kako je za ovaj list rečeno u ovom preduzeću, to je učinjeno samo u slučajevima gde se niko nije odazvao na opomenu više od 11 godina i gde je sa sigurnošću utvrđeno da je napuštena briga o grobnom mestu. Tačan broj ekshumacija nemaju, ali kažu da se radi o malom broju.

Takođe, navode da još uvek nemaju ni dovoljne kapacitete u osarijumima za sve ekshumacije.

"Korisnici grobnih mesta na gradskim grobljima u Beogradu u ovom trenutku duguju za održavanje i zakup površina groblja više od 610 miliona dinara. Od početka godine, dugovanja građana groblju porasla su za 105 miliona dinara. Najviše je dužnika koji svoje obaveze nisu izmirili više od 10 godina. Njihova dugovanja trenutno iznose 416 miliona dinara. Inače, obavezna naknada zakupa i održavanja za jedan grob iznosi 997 dinara godišnje", kaže za Danas Dragan Baltovski, direktor JKP Pogrebne usluge, i naglašava da najviše duguju korisnici grobnih mesta na Novom groblju – više od 190 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, ako porodica i srodnici zapuste grobno mesto i ako se za njega ne plati obavezna godišnja naknada duže od 10 godina - preduzeće je dužno da preuzme brigu o takvom grobnom mestu. U takvom slučaju, preduzeće kome je povereno održavanje i uređenje groblja, treba da ekshumira posmrtne ostatke, da ih pohrani u osarijum na groblju sa podacima o ekshumaciji, da uredi grobno mesto i da omogući njegovo dalje korišćenje.

"Naravno, nikad upravi groblja nije prijatno kad mora da primeni ovu meru, na koju nas obavezuje gradska odluka o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju", naglašava Baltovski.

Posmrtni ostaci pokojnika u Nišu nikada nisu ekshumirani i prebacivani u zajedničke grobnice zbog toga što njihovi naslednici nisu plaćali zakup i održavanje grobnih mesta na kojima se ostaci nalaze, rečeno je Danasu u Sektoru za pogrebne usluge javnog komunalnog preduzeća Gorica.

"Uprkos sve učestalijem mišljenju da bi neplaćanje grobnih mesta, posebno onih napuštenih, trebalo rešavati na ovaj način, do sada nije bilo hrabrosti da se to učini, verovatno zbog toga što je reč o osetljivom pitanju koje bi naišlo na reakciju javnosti. Takođe, nisu ispunjeni preduslovi za to, kao što je saglasnost grada, opšte obaveštavanje naslednika, kao i izgradnja kosturnica u kojima bi se po propisu i adekvatno skladištili, obeležili i čuvali posmrtni ostaci pokojnika. Za takvo rešenje je potreban novac, kao i uključivanje drugih službi, poput Zavoda za zaštitu zdravlja ili sanitarne inspekcije", rekli su u ovom niškom preduzeću.

U Gorici kažu da po Zakonu o grobljima i sahranjivanju u troškove sahrane pokojnika ulaze i zakup i održavanje grobnog mesta u prvih deset godina. Nakon toga naslednici plaćaju godišnji zakup i održavanje grobnog mesta, koji u Nišu ne prelazi 650 dinara.

"Uprkos niskoj ceni, ima naslednika koji po 20 godina ne plaćaju zakup i održavanje grobnog mesta. Neki su zaboravili na svoje pokojnike, a neke oni uopšte ne interesuju. Imali smo i slučajeve da naslednici hoće da prodaju grobno mesto "sa sve pokojnikom“ ", naveli su u ovom gradskom javnom preduzeću.

Ekshumacija zbog dugova za održavanje grobnih mesta nije bilo ni u Novom Sadu. Javno komunalno preduzeće Lisje, koje je zaduženo za sahranjivanje i održavanje novosadskih grobalja, i posle deset godina, koliko je po zakonu obavezno uplatiti održavanje grobnog mesta, više puta obaveštava klijente o isteku roka kako bi se izbegla ekshumacija. Inače, za godišnje održavanje naplaćuje se od 1.000 do 1.300 dinara u zavisnosti da li se radi o jednom grobnom mestu ili o grobnici. Grad Beograd godišnje izdvaja iz budžeta velika sredstva za izgradnju oko 5.000 novih grobnih mesta.

"Proširenja kapaciteta za sahrane, nažalost, moguća su jedino ili na novim lokacijama, ili proširenjem postojećih. Što opet duboko zalazi u zemljište koje bi moglo da se iskoristi za poljoprivredu, koje je najčešće u privatnom vlasništvu i dosta je skupo za otkup. Značajna ušteda može da se ostvari racionalnijim korišćenjem postojećih grobalja, korišćenjem jednog grobnog mesta za više sahrana. To se, pored ostalog postiže, i ekshumacijom starih grobova koje niko ne održava i njihovo ustupanje, nakon uređenja, novim korisnicima", smatra Baltovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: