Princ Vladimir ipak na sahrani oca

Princ Vladimir Karađorđević izjavio je danas da će po dužnosti prisustvovati sahrani posmrtnih ostataka svojih predaka na Oplencu.

Izvor: Beta

Utorak, 14.05.2013.

19:20

Default images

Princ je rekao da će prisustvovati sahrani, iako nije uvažena njegova želja da posmrtni ostaci njegovog oca, kraljevića Andreja, ostanu u SAD.

"Iako sam, kao starešina doma Andreja Karađorđevića, jasno zatražio da posmrtni ostaci mog oca ostanu u SAD sve dok ja, kao njegov najstariji sin koji je uz njega bio neposredno pred smrt, ne odlučim da je vreme da se prenesu na Oplenac, svi moji zahtevi i želje su zanemareni i učinjeno je suprotno", napisao je princ Vladimir na Fejsbuku.

Posmrtni ostaci princa Andreja Karađorđevića, mlađeg brata poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog, biće sutra dopremljeni iz SAD u Beograd.

Princ Vladimir naveo je da ga je danas prijatelj iz Australije obavestio da mu se "iza leđa kuju planovi" za prenošenje posmrtnih ostataka Andreja Karađorđevića u Srbiju.

"Ovo je za mene zaista tužan dan - kada shvatam da su me, kao najstarijeg i zakonitog naslednika oca, starešinu njegovog doma, izdali oni članovi porodice koje sam voleo i kojima sam decenijama služio", naveo je princ Vladimir.

Princ je napisao da želi da obavesti javnost da bi se znalo da nije promenio mišljenje, ali da će ipak, "po svojoj dužnosti, prisustvovati ceremoniji 26. maja kako bih odao poštu svom stricu - pokojnom kralju Petru II i njegovoj supruzi, svojoj baki, pokojnoj kraljici Mariji, a sada i svom ocu, pokojnom kraljeviću Andreju".

Januara su u Beograd iz SAD doneti posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, a nedavno i njegove supruge i majke - kraljice Aleksandre i kraljice Marije. Kraljica Aleksandra bila je sahranjena u Grčkoj, a kraljica Marija u Velikoj Britaniji.

Njihovi ostaci biće sahranjeni 26. maja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. na Bledu, u Sloveniji, a preminuo je 7. maja 1990. u Irvinu, u Kaliforniji. Bio je najmlađi sin kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije, posle Petra i Tomislava.

Diplomirao je matematiku na Koledžu Kler u Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Marija Karađorđević (1900-1961), majka Petra Drugog, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu.

Njeni posmrtni ostaci dopremljeni su u Srbiju 29. aprila.

Kraljica Aleksandra bila je kćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske. Rodila se u Atini 25. Marta 1925, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj.

Bila je sahranjena na porodičnom groblju na nekadašnjem kraljevskom imanju Tatoj, kod Atine, anjeni posmrtni ostaci dopremljeni su u Beograd 9. maja.

Posmrtni ostaci Petra Drugog (1923-1970) preneti su iz SAD u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji i SAD.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945. proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je i umro 1970. Bio je sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da formira Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve svetog Đorđa na Oplencu.

Za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: