Šarif kritikuje napade SAD

Budući pakistanski premijer Navaz Šarif (63) izjavio je da želi dobre odnose sa SAD, ali je kritikovao američke napade bespilotnim letilicama na ekstremiste.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.05.2013.

23:36

Default images

Šarif je rekao da to predstavlja kršenje suverenosti Pakistana.

Očekuje se da pobožni muslimanin i populista Navaz Šarif nakon pobede na izborima održanim u subotu vlada ovom nuklearnom silom čija sve veća nestabilnost i raj za islamističke ekstremiste predstavljaju globalni problem, posebno u trenutku kada Zapad hoće da okonča rat u susednom Avganistanu, ocenjuje AP.

Šarif je u svojim izjavama često napadao SAD i optuživao vladu pakistanske Narodne partije da prodaje suverenost zemlje u zamenu za američku pomoć.

Međutim, analitičari smatraju da je takva retorika bila potrebna tokom izborne kampanje a da će Šarif imati mnogo nijansiraniji pristup Americi kada postane premijer.

On je i sam to pokazao danas u prvim komentarima posle izbora kada je govorio o tome kako on vidi odnose sa Amerikom.

"Mislim da imamo dobre odnose sa SAD. Svakako da moramo da slušamo jedni druge", rekao je Šaarif i dodao "ukoliko bude zabrinutosti sa bilo koje strane o tome treba da razgovaramo".

Šarif je govorio i o napadima bespilotnim letilicima, rekavši da one krše suverenost Pakistana i da "smatra da je to veoma ozbiljno pitanje, a da zabrinutost Pakistana mora biti adekvatno shvaćena".

Šarif je razgovarao sa novinarima na svom imanju u Rajvindu u blizini Lahorea i rekao i da će olakšati američko povlačenje iz Avganistana.

Na parlamentarnim izborima održanim u subotu Šarifova partija Pakistanska muslimanska Liga-N dobila je većinu mesta u narodnoj skupštini, što znači da će Šarif postati premijer treći put, a nakon ustavnog amandmana iz 2010. funkcija premijera je mnogo jača od funkcije predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: