Niz epidemija u bolnicama u Srbiji

U bolnicama u Srbiji utvrđen niz epidemije klostridije, kaže ministarka zdravlja. Ona je potvrdila da su dva pacijenta u Užičkoj bolnici umrla zbog infekcije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

12:23

Default images

Dva pacijenta sa ortopedije Užičke bolnice umrla su zbog infekcije bakterijom klostridija, potvrdila je za B92 ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Prema poslednjim informacijama na ortopediji Užičke bolnice danas je registrovan još jedan novoinficirani slučaj zaraze klostridijom, a ta pacijentkinja je - kao i dvoje ranije zaraženih - dobrog opšteg stanja.

Zbog nepoštovanja proitivepidemijskih mera, protiv odgovornih u bolnici podnete su prekršajne prijave, ali u bolnicama u Srbiji, kako kaže ministarka, utvrđen je čitav niz epidemija klostridije.

Odgovorni za epidemiju klostridije i smrt dvoje pacijenata u užičkoj bolnici biće sankcionisani, uverava za B92 Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja.

Sanitarna inspeksija je još 25. aprila proglasila epidemiju i donela protivepidemijske mere, koje su podrazumevale da se na otrtopediji Užicke bolnice mogu primati samo hitni pacijenti i izvoditi samo hitne operacije. 10. maja ista ekipa inspektora je ustanovila da se mere ne poštuju. Ministarka zdravlja kaže da će lično pokušati da sazna zašto mere nisu poštovane.

“Sutra ću na licu mesta razgovarati sa najodgovornijim osobama i u svakom slučaju činjenica je da je kod dve osobe bio fatalni ishod zbog ove intrahospitalne infekcije. Kad se već dogodi epidemija mora se objektivno ustanoviti da li je bilo propusta, ako ih je bilo oni moraju biti sankcionisani“, poručuje Slavica Đukić Dejanović.

Užice, nažalost, nije jedina bolnica u kojoj vlada epidemija klostridije. I u Opštoj bolnici u Leskovcu tokom poslednjih pet meseci bakterijom klostridijom bilo je zaraženo 16 pacijenata, a trenutno je inficirano pomenutom bakterijom pet pacijenata. I to nije kraj spiska.

“Naše stručne službe imaju informaciju o čitavom nizu epidemija u Smederevu, Leskovcu. Svaka bolnica mora imati komisiju za intrahospitalne infekcije i mora reagovati. Mi ćemo ovde morati da vidimo i kakav je bio put u vezi sa samim epidemijama“, kaže ministarka zdravlja.

Slavica Đukić Dejanović ističe da se ne sme dozvoliti da higijena osoblja i higijena nad pacijentima ne budu na propisanom nivou. Ministarka najavljuje da će nedavna smrt Srboljuba Cvijovića na odeljenju ortopedije u Užičkoj bolnici takođe biti detaljno ispitana i proverene tvrdnje porodice da je pacijent umro zbog nebrige zdravstvenog osoblja.

“Svako činjenje i nečinjene koje je moglo da pogorša zdravstveno stanje bilo koje osobe mora biti pre svega identifikovano, a onda i kažnjeno. Tu nema diskusije“, poručuje Đukić Dejanovićeva.

Bolničke infekcije su veliki problem savremene medicine i zato je neophodan stalan oprez i strogo pridržavanje antiepidemijskih mera. Propusta po tom pitanju ne sme da bude, upozorava ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: