U Meksiku ubijen unuk Malkolma Iksa

Malkolm Šabaz, unuk političkog aktiviste i borca za prava crnaca u Americi Malkolma Iksa, ubijen je u Meksiku.

Izvor: Beta

Petak, 10.05.2013.

20:25

Default images

Neimenovani američki zvaničnici saopštili su da je Šabaz ubijen juče ujutru u Meksiko Sitiju.

Šabaz je bio sin ćerke Malkolma Iksa. Kada je imao 12 godina, Malkolm Šabaz je postavio požar u kući njegove bake Beti Šabaz, udovice Malkom Iksa, a ona je umrla od posledica teških povreda umrla. Zbog toga je proveo četiri godine u popravnom domu za maloletna lica.

Poslednjih godina, Šabaz je rekao da je pisao svoje memoare i govorio je protiv maloletničkog nasilja.

Njegov deda Malkolm Iks ubijen je 1965, dok je držao govor u Njujorku, u kome je kritikovao Eliju Mohameda, afroameričkog verskog lidera, koji je predvodio verski pokret Nacija islama od 1934. do smrti 1975.

Taj pokret se zalagao za poboljšanje duhovnog, društvenog i ekonomskog stanja Afroamerikanaca u SAD i celom svetu, a kritičari su ga optuživali za zastupanje premoći crne rase i antisemitizam.

Malkolma su ubila tri muškarca, za koje se ispostavilo da su članovi "Nacije islama". Sva trojica su osuđena i zatvorena.

Nedugo pred smrt napisao je knjigu "Autobiografija Malkolma Iksa", prema čijim motivima je reditelj Spajk Li 1992. snimio film "Malkolm Iks", u kome je naslovnu ulogu tumačio Denzel Vošington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: