U Kairu antiizraelski protest

Egipatsko Muslimansko bratstvo organizovalo je u Kairu prvi antiizraelski protest, uz slogan "Narod želi uništenje Izraela".

Izvor: Beta

Petak, 10.05.2013.

19:09

Default images

Muslimansko bratstvo je najjači politički pokret u Egiptu.

Protest je održan zbog nedavnih izraelskih vazdušnih udara na Siriju i pritvaranja jerusalimskog muftije Mohameda Huseina, koji je u sredu nekoliko sati bio na ispitivanju zbog narušavanja svetog mesta, ali je pušten bez podizanja optužnice.

U jednom trenutku, Mohamed el Beltagi, vodeći član Muslimansko bratstva, glavnog pokreta koji stoji iza predsednika Egipta Mohameda Morsija, uzeo je mikrofon i uzviknuo: "Ponavljaćemo (proteste) iznova i iznova. Izrael je naš neprijatelj".

Jedan od organizatora protesta pozvao je okupljenu masu da uputi apel vojsci da započne rat protiv jevrejske države, "za oslobođenje Palestine... od sinova majmuna i svinja".

Od ustanka u kome je svrgnut bivši lider Hosni Mubarak, Muslimansko bratstvo, koje je bilo poznato po antiizraelskoj i antizapadnjačkoj retorici, u velikoj meri je izbegavalo da iskazuje otvoreno neprijateljstvo prema Zapadu ili Izraelu.

Sam Morsi je nekoliko puta naglasio svoju posvećenost egipatskom mirovnom sporazumu sa Izraelom, a zadobio je pohvale SAD jer je samo nekoliko meseci pošto je postao predsednik države, uspeo da isposreduje prekid vatre između ekstremista iz palestinskog Hamasa i jevrejske države.

Ranije ove godine, međutim, jedna egipatska televizija objavila je Morsijeve izjave u kojima je Jevreje opisao kao "krvopije" i "svinje". Morsi se kasnije branio da su njegove izjave izvučene iz konteksta, kao i da poštuje sve religije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: