“Srbija spremna za pregovore sa EU“

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da se ozbiljno razmišlja o formiranju pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Izvor: Beta

Petak, 10.05.2013.

23:42

Default images

Ona je u intervjuu za ist Danas rekla da u pregovarački tim treba odabrati najstručnije ljude, a ne nužno političare.

Grubješićeva kazala da nema sumnje da je Srbija institucionalno spremna za pregovore o članstvu i navela da se posle odluke o dodeli datuma najpre otvaraju najzahtevnija poglavlja 23 i 24 - pravosuđe i temeljna prava, odnosno pravda, sloboda i bezbednost.

"Suočićemo se sa puno evropskih zakona i pravila sa kojima treba da se uskladimo i svesni smo da će svaki naš potez biti pod strogim nadzorom evropskih partnera, te da neće biti 'gledanja kroz prste', kao što je to bio slučaj kod nekih drugih zemalja", rekla je Grubješićeva.

Na pitanje da će posle formalne odluke o datumu pioritet u pregovorima sa EU biti ekonomija i reforme umesto Kosova, Grubješićeva je kazala da reforme konačno moraju da budu u prvom mestu ukoliko Srbija želi da izađe iz začaranog kruga kize, neizvesnosti i straha.

"Strukturne reforme i ozbiljne investicije jedino su rešenje za naše najveće probleme - nezaposlenost i nizak životni standard", navela je potpredsednica Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: