Patrijarh se ograđuje od izjava

Patrijarh Irinej ogradio se od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na mitingu protiv briselskog sporazuma.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.05.2013.

18:31

Default images

"Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je patrijarh Tanjugu.

Mitropolit je na protestu protiv briselskog sporazuma služio moleban tokom kojeg se pomolio "za upokojenje Vlade, Skupštine Srbije i poginule na Kosovu i Metohiji".

Upitan da prokomentariše izjavu penzionisanog vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija", patrijarh je rekao da ga je i on, preko jednog od službenika Patrijaršije, pitao da li može da bude sa tim narodom na protestu.

"Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u gradu Beogradu", rekao je patrijarh Irinej.

Ponašanje visokih dostojanstvenika Srpske pravoslavne crkve na današnjem mitingu osudio je i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na svom Tviter nalogu.

"Teške reči danas u Beogradu. Zanemeo sam. Bog da nas sve sačuva", napisao je otac Sava.

"Ovo nigde ne vodi. Može se izraziti kritika, ali se reči moraju birati. Ipak smo Crkva", rekao je za B92 otac Sava, istakavši da je važan stav patrijarha.

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, služeći moleban za KiM, molio se za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i poginulih na KiM i da im se oprosti svaki greh voljni ili nevoljni, a penzionisani vladika Atanasije je nazvao državni vrh Srbije izdajnicima i rekao da se ponašaju kao Zoran Đinđić.

"Predsednik Vlade Srbije govori da je za realnu politiku i zemaljsku Srbiju, a ne za nebesku. Nažalost, i Đinđic je tako govorio, a kako je zavrsio. Neka bog sudi", rekao je Jevtić.

Socijaldemokratska unija, Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija osudile su poruke koje su Skupštini i Vladi Srbije na današnjem mitingu izneli mitropolit Amfilohije i umirovljeni vladika Atanasije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjave pojedinih predstavnika SPC na mitingu ocenio kao neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: