"Pauk" (ne) sme da vam vuče vozilo

Mnogi vozači ne znaju da po Zakonu o bezbednosti saobraćaja “Parking servis” ne sme da vuče njihov nepropisno parkiran automobil, što je česta praksa te službe.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2013.

13:17

Default images

Naime, jedino im je dozvoljeno da vozilo podignu na pauk i odvezu ga.

Novosađanin Milan Malivuk zbog ovakvog postupka "Parking servisa" podneo je zahtev saobraćajnoj policiji da protiv tog javnog preduzeća bude pokrenut prekršajni postupak, pišu 24 sata.

"Apsolutno ne sporim da sam nepropisno bio parkiran i zbog toga ću platiti kaznu od 5.000 dinara, ali isto tako zahtevam i da 'Parking servis' zbog kršenja Zakona o bezbednosti u saobraćaju plati kaznu u visini od 60.000 do 600.000 dinara. Tolika kazna je propisana zakonom i ako bi policija podnela prekršajnu prijavu protiv 'Parking servisa', on bi morao da plati tu kaznu", kaže Malivuk.

On je najavio da će da tuži "Parking servis" jer su mu zbog nepropisnog odnošenja auta pričinili materijalnu štetu od oko 100 evra.

"Pošto su vukli moj auto onako kako to nije dozvoljeno, a u automobilu je ručna kočnica bila podignuta, oštetili su paknove i potrošili nove gume. Zbog toga ću tražiti da mi nadoknade štetu", kaže Malivuk.

U "Parking servisu" nisu demantovali da na ovakav način uklanjaju nepropisno parkirane automobile i navode da u tome nema ničega spornog, pozivajući se na član 296 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

"Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima nigde nije propisano da se vozilo može isključivo uklanjati dizanjem na platformu, već je samo regulisana obaveza preduzeća da vozilo ukloni, što znači da način uklanjanja vozila putem vuče nije zabranjen", navode u "Parking servisu".

Da "Parking servis" nije na najbolji način protumačio zakon, odnosno da ga tumači selektivno, potvrđuje član 71, u kojem piše da "motorno vozilo sme da vuče drugo motorno vozilo samo ako ono, zbog neispravnosti ili nedostatka pojedinih delova, ne može samo da se kreće".

Malivuk ne zna šta će se dalje dogoditi, ali kaže da mu je i u saobraćajnoj policiji potvrđeno da su njegove tvrdnje tačne.

Tužbe zbog oštećenja na autu

Advokat Jasna Lazić navodi da vlasnik automobila može da tuži "Parking servis" ukoliko mu na autu bude pričinjena materijalna šteta, zbog nepropisnog odnošenja auta.

"Ukoliko je zbog načina odnošenja auta pričinjena materijalna šteta, vlasnik automobila ima pravo da podnese tužbu protiv ‘Parking servisa’ i traži nadoknadu pričinjene materijalne štete", kaže Lazićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: