Optužnica protiv Miškovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, Mila Đuraškovića i još 8 lica.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.05.2013.

15:41

Default images

Optužnica se odnosi na mahinacije i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća. Na teret im se stavljaju dva krivična dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i utaja poreza, a zatvorska kazna koja je za ta dela zaprećena je do 10 godina.

Nadležni sud sadam ima rok od 48 sati da reaguje na ovaj akt tužilaštva - da potvrdi optužnicu ili da je vrati tužilaštvu na doradu.

U tužilaštvu su naveli da se procenjuje da je šteta koju su optuženi naneli izvlačenjem novca iz putarskih pteduzeća 17 milijardi dinara, ali dodaju da to nije sve jer su kroz utaju poreza stekli protivpravnu imovinsku korist.

Tužilac za organizovani kriminal objasnio je da su Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković optuženi da su na nezakonit način podigli vrednost akcija Preduzeća za puteve Niš kako bi ih prodali pošto im je u međuvremenu pala vrednost.

"To je izvedeno kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija. Na berzi se u kratkom vremenskom periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasništvu Mila Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen članom 117. Zakona o tržištu hartija od vrednosti", rekao je tužilac.

Radisavljavić je rekao da je optužnica podignuta protiv još osam ljudi - Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihajlovića, Dejana Jevtića, Zdravka Rašo i Predraga Filipovića optužene za pomaganje u izvlačenju novca iz putarskih firmi.

Optuženi su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić koji se terete za pomaganje u utaji poreza. Protiv Zorana Kaitovića istraga je obustavljena, jer u toku postupka nije potvrđena sumnja da je zloupotrebio položaj.

Radisaljević je rekao i da je po prodaji 37 akcija putarskog preduzeća NIŠ, naručena procene njihove tržišne vrednosti, uz zahtev da se ona obavi na osnovu prometa tih akcija, čime je podignuta njihova vrednost sa 3.300 dinara na 8.780,54 dinara.

"Nakon toga su osnovana nova pravna lica Mera invest u vlasništvu Mera investment faund i Nibens korporacija u vlasništvu Mila Đuraškovića. U njih su osnivači kao svoje uloge u nenovčanom kapitalu uneli akcije PZP Niš po nezakonito uvećanoj vrednosti. Mera invest je potom oktobra meseca 2008. i novembra 2009. prodala svoj paket akcija Nibens korporaciji, i ostvarila protivpravnu imovinsku korist, jer akcije PZP Niš prema nalazu i mišljenju veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost", rekao je Radisaljević.

Optuženi su, kako je dodao tužilac, akcije tog preduzeća prodali za 25 miliona evra na osnovu kredita čije je vraćanje garantovalo više putarskih preduzeća u Srbiji, među kojima Kragujevac, Vranje, Preduzeće za puteve Beograd, Vojvodina put i Bačka put.

Kredit je uzet od Unikredit banke, a njegovo vraćanje je spalo na putarska preduzeća, pošto firma Nuba invest, u vlasništvu Mila Đuraškovića, koja je kupila akcije preduzeća za puteve Niš za 25 miliona evra, nije imala novca da vraća kredit.

Radisavljević je rekao da su Mišković i Đurašković na taj način oštetili ta putarska preduzeća jer su ona morala da vraćaju kredit, a da su istovremeno izbegli da plate porez državi na kapitalnu dobit.

"Radnjama okrivljenih oštećena su putarska preduzeća i njihovi poverioci. Zbog obaveze solidarnih dužnika da oni vrate kredit koji je odobren Nibens korporaciji, i nemogućnosti da ostvare regresno pravo prema ovom preduzeću, jer su jedina njegova imovina bile akcije PZP Niš, došlo je prvo do trajne blokade, a potom i pokretanja stečajnih postupaka nad PZP Niš, Kragujevac i Vranje kao i do raskida ugovora o privatizaciji PZP Beograd, Vojvodina put-Bačka put, Partizanski put i FAM", rekao je tužilac.

Prema ekonomsko finansijskom veštačenju, ta preduzeća su pretrpela štetu veću od 16 milijardi dinara.

Tužilac je rekao da je pored toga oštećen i državni budžet, jer nije plaćen porez na kapitalnu dobit koja je ostvarena iz ovih transakcija i to Mera Investment Faund u iznosu od 320 miliona dinara, a Milo Đurašković od više od 152 miliona dinara.

Vlasnik Delta holdinga uhapšen je 12. decembra 2012. godine nakon što je dva puta bio u policiji na saslušanju. Tog dana je uhapšen i njegov sin Marko Mišković kao i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

Pritvor im je produžavan više puta po više osnova, a jedan od njih je mogućnost uticaja na svedoke. Pritvor Miroslavu Miškoviću nako poslednjeg produženja važi do 9. juna.

Marko Mišković je 3. aprila pušten iz pritvora i on se od tada nalazi u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu.

Krajem aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal nije prihvatilo predlog odbrane da Miroslav Mišković i Milo Đurašković uz jemstvo budu pušteni iz pritvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: