Bramerc: Saradnja sa Srbijom dobra

Saradnja Srbije i Haškog tužilaštva obavlja se dobro, profesionalno i bez problema, ocenio je Serž Bramerc tokom razgovora s premijerom Ivicom Dačićem.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2013.

00:17

Default images

Dačić je tokom sastanka istakao i značaj rasvetljavanja zločina trgovine organima na Kosovu i Metohiji, ocenjujući da je uspostavljena dobra saradnja s istražnim timom Euleksa u rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u saopštenju kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer je ponovio inicijativu da osobe osuđene u Tribunalu kazne izdržavaju u Srbiji. On je zahvalio glavnom haškom tužiocu na doprinosu potpisivanju Protokola o ustupanju dokaza s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, jer na taj način počinioci ratnih zločina postaju dostupni, a njihovo procesuiranje efikasnije.

Bramerc je višednevnu posetu Srbiji nastavio sastankom s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, a sastao se i sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić i Bramerc saglasili su se da je saradnja u dostavljanju dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima na veoma visokom nivou i da nema otvorenih pitanja.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Ljajić je obavestio Bramerca o zahtevu Srbije da joj tužilaštvo vrati svu dokumentaciju koju mu je dostavila, a nije je koristilo u postupcima pred Tribunalom.

Na sastanku je bilo reči i o pojedinim postupcima koji se trenutno vode pred Tribunalom.

Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom nastaviće da i u budućnosti preduzima sve potrebne mere kako bi se saradnja u tim oblastima i dalje odvijala nesmetano, dodaje se u saopštenju.

Tužilac Bramerc je juče razgovarao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem iza zatvorenih vrata. Vukčević je tom prilikom Bramercu poklonio uskršnje jaje ljubičaste boje. Kako je ranije najavljeno iz Haga, Bramerc će boraviti do 9. maja u radnoj poseti Beogradu, u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izveštaja za Savet bezbednosti UN.

U okviru pripreme izveštaja za Savet bezbednosti UN, u kojima se, izmedju ostalog, daje ocena saradnje država bivše Jugoslavije sa njegovom kancelarijom, Bramerc je sredinom prošlog meseca boravio u Sarajevu.

Kako je ranije najavljeno iz Haga, Bramerc će boraviti do 9. maja u radnoj poseti Beogradu, u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izveštaja za Savet bezbednosti UN.

U okviru pripreme izveštaja za Savet bezbednosti UN, u kojima se, između ostalog, daje ocena saradnje država bivše Jugoslavije sa njegovom kancelarijom, glavni tužilac je sredinom prošlog meseca boravio u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: