Nikolić: Srbija je bila obmanuta

Predsednik Nikolić je rekao da će nakon današnjeg prekinutog razgovora timova Beograda i Prištine sve ići teže.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2013.

21:25

Default images

On je rekao da danas nije ostvaren plan albanske strane da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, u emisiji Svedok na RTS-u, da "mi, Srbi, treba najpre da se dogovorimo (o primeni sporazuma), i da oni (Srbi s KiM) treba da znaju da nisu na cedilu" kao i da nisu prepušteni sami sebi.

"Srbija je bila obmanuta ili SR Jugoslavija, zato što je verovala da se konflikt zamrzava, da stanje ostaje kakvo jeste u međunarodnim odnosima... U tim odnosima, prema Rezoluciji 1244, ja bih bio spreman i da čekamo ako bi nam EU i UN garantovali da to bude zamrznuto, ali od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi da, ne samo Kosovo postane nezavisno, već da Kosovo postane i članica međunarodnih institucija... I zbog toga nama vreme curi kroz prste...Ono što smo mogli 2000. nismo mogli 2010.", kazao je Nikolić.

Komentarišući navode iz pojedinih partija da je pregovore trebalo odložiti, Nikolić je rekao:

"Ja mislim da smo mi u pravo vreme ušli u rešavanje. Tim koji je pregovarao u Briselu je bio izložen mukama i ucenama tipa da mogu da zaborave na bavljenje politikom ako ne prihvate sve što su tražili EU i Albanci“, rekao je Nikolić i dodao da se i u toj situaciji nije popustilo.

On je rekao da nije moglo da se čeka kako bi se okolnosti promenile, jer bi u međuvremenu Albanci pokušali da se prošire i na sever Kosova i u tome niko ne bi mogao da ih spreči.

Nikolić je izjavio da se ulaskom premijera u pregovore, na čemu je predsednik lično insistirao, "stalo na jednu crtu, iza koje su stali svi".

Nikolić kaže da je inicirao da se pregovori pomere sa tehničkog dijaloga na najviši nivo jer je smatrao da niko koga je narod odabrao nema pravo da se krije iza činovnika i mora da preuzme odgovornost.

"Dok je jedan činovnik vodio pregovore gubili smo sve, a niko nije bio odgovoran", naglasio je Nikolić i ukazao da je EU bila iznenađena predlogom da se pregovara na najvišem nivou, jer oni imaju običaj da sve prepuštaju činovnicima.

"Danas imamo sporazum za koji neki Srbi sa severa tvrde da nije dobar, za koji Albanci neki tvrde da nije dobar, i za koji danas nismo uspeli da se dogovorimo", kaže Nikolić uz napomenu da je kosovska strana tražila raspuštanje paralelnih institucija i stvaranje prelaznih, bez učešća Srba.

"Mi, Srbi, moramo da se dogovorimo, kako ćemo se dogovarati onda sa Albancima...Oni treba da znaju da (sporazumom) nisu ostavljeni na cedilu", kaže Nikolić.

On je istakao da Srbije ne može da ostane nema i gluva ako neko napadne Srbe sa Kosova.

Srbija je vojno jača od onoga što ima NATO na Kosovu i Albanci na Kosovu, i može da odbrani Srbe na KiM od nekog pogroma, ali postavlja se pitanje da li bi tada ušli u rat sa NATO, rekao je predsednik Nikolić uz napomenu da Srbija ne može protiv NATO-a, a da je on uvek protiv rata. "Srbija nikog neće da napadne, Srbija nikog neće da ugrozi, sve dok može da razgovara, ali Srbija ne bi mogla da gleda događaje od pre 10 godina". Zato, kaže predsednik Nikolić, svi moramo da zaboravimo šta bismo lično uradili, kada si odgovoran za milione života.

"Naša deca treba da rastu bez utiska rata, bombi i aviona, i zato Srbija više nikada ne sme da dođe u situaciju da je neko bombarduje", kaže Nikolić.

On je naglasio da briselskim sporazumom prestaje stalna pretnja da će neko da upadne noću i ostvari ingerencije Kosova kao države na severu KiM, a da paralelne institucije sporazumom postaju zvanične i formalne. On je rekao da se sporazumom zaustavlja širenje Prištine.
NIkolić je dodao i da policija za koju svi tvrde sada da je ilegalna ovim sporazumom postaje zvanična, a da će njen etnički sastav odgovarati etničkom sastavu stanovništva.

"Ne bežim od referenduma"

Predsednik Srbije je rekao da ne beži od referenduma, ali da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti - prvo koje će pitanje da bude postavljeno, zatim da li će članovi Vlade da učestvuju u kampanji za referendum. "Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa severa Kosova sa ostalim Srbima, a verovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene napred ako oni ne prihvate ono što država predlaže", navodi Nikolić.

Sve što je dogovoreno je, kako naglašava, u skladu sa Ustavom i sve može da se podvede pod suštinsku autonomiju. Rekao je da je posle parafiranja briselskog sporazuma pisao svim predsednicima država koje nisu priznale Kosovo, kako bi im objasnio šta smo potpisali.

Predsednik Srbije kaže da dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut.

Sporazum, kako kaže donosi mnogo dobra i Srbima sa juga Kosova. "Dve trećine Srba živi južno od Ibra, do sada o njima niko nije razmišljao, taj narod za njih nije postojao, danas oni procenjuju šta sporazum donosi i vide u njemu veliki napredak za srpsku zajednicu", kaže predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će poštovati odluku Ustavnog suda ako odluči da je sporazum iz Brisela naustavan, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Ja sam zamolio i Ustavni sud i predsednika Narodne skupštine da sačekaju da postignemo dogovor, da iz toga proistekne zakon, a onda da reaguju", kaže Nikolić, naglašavajući da bi oni mogli da reaguju i kad to postane predlog zakona.

"Molim predsednika Ustavnog suda da onog trenutka kada bude odlučivao o ustavnosti odluka na umu ima samo Ustav Srbije", kaže predsednik Srbije.

"Vlada nema u meni suparnika kad je reč o sporazumu i o njegovoj primeni", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao i da je o sporazumu izvestio predsednika Rusije Vladimira Putina i da mu je rekao da se u Briselu ne pregovara o statusu Kosova i Metohije, već o tome kako treba da se tamo uredi život. On je dodao da je sa Putinom razgovarao o mogućnosti uključenja Saveta bezbednosti i UN u rešavanje problema Kosova, kao i o tome da se više oseti rusko prisustvo kroz UNMIK. "Videćemo da li će Rusija uspeti da izdejtvuje uključenje UN", rekao je Nikolić.

"Sve smo učinili, ali videćemo da li ćemo dobiti datum"

Srbija je učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način videti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma, kaže Nikolić.

Nikolić je istakao da je vreme i da se ljudi koji vode EU "uozbilje" i da kažu otvoreno šta žele.

"Ako je Srbija istakla svoje političare najvišeg ranga, vreme je da se i EU ne krije iza svojih činovnika. Neka i ona kaže šta želi. Srbija je učinila sve, sa punom verom i željom", naveo je Nikolić.

Srbija je spremna da nađe rešenje za kosovski problem sve dok traju razgovori s Prištinom, rekao je Nikolić, ali je istakao i to da ne može da vodi te razgovore ako oni sa kojima se razgovara kažu da je Kosovo nezavisna država koja se prostire sve do Srbije.

Nikolić ukazuje da je veći broj zainteresovanih za ulaganje i i priznaje da je EU doprinela tome pozitivnim mišljenjem koje provejava u poslednje vreme a koje investitori uzimaju u obzir.

"Mi smo otvorili Srbiju, ovde će biti mnogo investicija, mnogo posla", očekuje Nikolić.

O odnosima u regionu, izvinjenju, "Bosancima"...

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić kaže da na marginama svetskih skupova razgovara i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, i sa Bakirom Izetbegovićem i dodaje da se tada priča da razgovori moraju da se podignu na najviši nivo, ali da je potrebna volja i na drugoj strani.

"Sa gospodinom Izetbegovićem sam, čini mi se, raščistio sva pitanja", rekao je Nikolić.

"Ja sam sve svoje stavove o BiH izrekao, i nema razloga da se neko iz BiH ljuti, svoje stavove o Hrvatskoj iznosim poslednjih sedam godina. Danas izbegavam mnogo teških reči koje sam nekada lako prevaljivao preko usta", kaže Nikolić.

Komentarišući izjavu Sefera Halilovića da BiH treba uskoro da kaže kako Dejtonski sporazum više ne važi, Nikolić kaže da onda ne bi postojala ni BiH. "Pre će među nekima u Srbiji Sefer Halilović moći da nađe sagovornika za tu temu nego u BiH, jer bi Srpska odmah postala država", ističe Nikolić.

Govoreći o Srebrenici, Nikolić je rekao da je to strašan zločin koji ne može da bude oprošten, ali zbog toga ne može da strada ceo narod ili država.

"Ako neko smatra da treba da se izvini za zločine koje su počinili pripadnici njegovog naroda, neka to uradi. Ako to neće da uradi, neka živi sa tim."

Komentarišući svoje izvinjenje zbog Srebrenice a na konstataciju da se u ime Srbije već izvinio Boris Tadić, Nikolić je rekao da je to uradio jer je hteo da pokaže da u nekim stvarima mora da postoji kontinuitet. "Želim da pokažem da mojom pobedom u nekim stvarima nema promena, ali i da postoji kontinuitet", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije, kako kaže, očekuje da svi lideri u regionu zajedno odu i u Bratunac i u Srebrenicu, da vide kako je došlo do čitavog sleda događaja koji je doveo do Srebrenice. "Ako onu odu u Bratunac ili Kravicu, zašto ja ne bih otišao u Srebrenicu", kaže Nikolić.

Komentarišući to što je Srbe iz BiH nazvao Bosancima, Nikolić se izvinio ako je to neko pogrešno shvatio. "Izvinjavam se onima koji su me pogrešno shvatili. Nisam mislio ništa loše, moja supruga je pola sa Glamoča, pola sa Korduna", kaže Nikolić i ističe da je termin upotrebio kao geografsku odrednicu.

"Što bih se ja, na primer, ljutio ako mi neko kaže da sam Šumadinac. To je geografija, znam ja da su oni Srbi, svi smo mi Srbi, ako nekome smeta da ih tako zovem, nikada više neću, ali svi moji prijatelji iz Bosne onda neće reći da su Bosanci. Ako je to shvaćeno u stilu da ja odbacujem Srbe iz Bosne, to meni ne mogu da pripišu", kaže Nikolić.

"Srbija posle godinu dana nove Vlade srušila stereotipe"

Nikolić je rekao da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji. "Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje", rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je u proteklom periodu razgovarano sa ljudima na različitim stranama sveta, do kojih neki nisu gledali dobro na Srbiju. "Danas smo pred novim izazovima, pred novim konceptom - kako vlada treba da vlada i kako ja treba da se ponašam, takvi dogovori nas čekaju do kraja meseca", ističe predsednik Nikolić. U Srbiju su sa svih strana sveta sumnjali, a sada nam je sve oprošteno, kaže Nikolić.

Kao nove izazove navodi ekonomiju, zapošljavanje, "svetlo na kraju tunela". "To dugujemo građanima jer oni više ne mogu da čekaju i to ćemo morati da ostvarimo", kaže Nikolić.

Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. "Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i vlada", navodi Nikolić.

"Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas", opisuje predsednik Srbije.

"Danas je sasvim jasno da mi želimo da iskorenimo kriminal i očekujem da u skorije vreme dokažemo građanima Srbije da nećemo da stanemo ni pred jednom preprekom", rekao je Nikolić. "Vlada je do sada bila u medenoj godini sa narodom... Ovo ni jedan narod ne bi trpeo...Ali građani su svesni da su došli ljudi koji žele nešto da urade...Ali, svako strpljenje ima granice... Moraju da se rešavaju drugi problemi, kao na primer socijalni problemi... Ova vlada nije radila samo Brisel i kriminal. Šta su radili drugi? Nisu svi rešavali Brisel i kriminal. Veliki je problem ekonomija... Nisam video ni neke promene u tužilaštvu, i tu treba da se razgovara sa tužiocima, da se kaže da nema povlašćenih", kaže Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da je siguran da će nove investicije koje dolaze doneti boljitak u ekonomiji i poljoprivredi, a da je posebno zadovoljan investicijama iz Emirata.

"Ja se samo nadam da ćemo iz ovoga vrlo brzo da isplivamo. Nadam se da EU neće zaustaviti Srbiju, samo zato što Albanci traže svoju državu. Ako dođe do toga biće mnogo muka", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: