Keri: SAD i Rusija dele interese

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je prilikom susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da SAD i Rusija dele zajedničke interese u Siriji.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

09:28

Default images

Ti interesi, prema njegovim rečima, uključuju promovisanje regionalne stabilnosti i sprečavanje širenja ekstremizma.

Keri je na početku razgovora u Kremlju rekao Putinu da su napori za okončanje dvogodišnjeg konflikta u Siriji, u kojem je do sada život izgubilo više od 70.000 ljudi, među pitanjima na čijem rešavanju mogu da rade zajedno, prenosi Rojters.

"SAD veruju da delimo neke veoma značajne zajedničke interese, vezane za Siriju - stabilnost u tom regionu i sprečavanje da ekstremisti stvaraju probleme širom tog regiona i drugde", rekao je Keri.

On je dodao da se nada da će dve zemlje biti u stanju da nađu "zajedničku osnovu" po pitanju Sirije.

Putin i Keri su prošlog juna odobrili jedan plan za političko rešavanje sirijskog konflikta, ali su imali različite stavove o načinu za sprovođenje tog plana, podsetio je Rojters.

Putin i Keri su se sastali u Kremlju više od tri sata kasnije nego što je bilo planirano. Bivši senator Masačusetsa je zahvalio Putinu na saradnji Rusije u istrazi o bombaškom napadu na učesnike maratona u Bostonu.

Keri je takođe rekao da američki predsednik Barak Obama veruje da Rusija i SAD mogu sarađivati i na rešavanju drugih "značajnih" pitanja, uključujući Severnu Koreju, Iran i ekonomske veze koje, kako smatraju obe strane, nisu u skladu s njihovim potencijalom.

Kerijeva poseta Rusiji je deo američkih napora za unapređenje odnosa sa Moskvom koje od povratka Putina u Kremlj pre godinu dana narušavaju neslaganja oko nekih pitanja, uključujući ljudska prava u Rusiji i građanski rat u Siriji.

Američki zvaničnici ističu da se Keri nada da će uspeti da promeni stav Moskve prema Siriji sa dva nova aspekta: reč je o američkim pretnjama naoružanjem sirijskih pobunjenika i dokazima o napadima sirijskog režima hemijskim oružjem, prenosi agencija AP.

Američki državni sekretar, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji otkako je stupio na dužnost u februaru, pokušaće da ubedi najmoćnijeg saveznika režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada da zauzme oštriji stav prema Siriji u trenutku kada su vazdušni napadi Izraela na ovu bliskoistočnu zemlju proteklog vikenda iskomplikovali unutrašnju debatu američke administracije o tome šta raditi po pitanju Sirije.

Vašington odavno poziva Moskvu da iskoristi svoj uticaj i zaustavi 26-mesečno krvoproliće u Siriji, optužujući ruske lidere da nastavljaju da naoružavaju Asadov režim, navodi AFP.

Iako insistira na potrebi za iznalaženjem političkog rešenja za sukobe u Siriji, Moskva je sve uznemirenija tamošnjom situacijom, a rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je "naročitu" zabrinutost zbog napada Izraela na sirijske mete, uz upozorenje da nasilje preti i susednom Libanu.

Među spornijim pitanjima biće američka raketna odbrana i razilaženja povodom zabrane da Amerikanci usvajaju rusku decu koju je Moskva nametnula, kao i stav ruskih vlasti prema nevladinim organizacijama.

Susret Kerija s ruskim predsednikom ocenjen je u Stejt departmentu kao "fantastična mogućnost" za razgovore o bilateralnim odnosima dve zemlje, a posle sastanka sa Putinom Keri će razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: