Još bez dogovora o implementaciji

Pregovarački timovi Beograda i Prištine nisu danas postigli dogovor o primeni Briselskog sporazuma, ali će sutra nastaviti da razgovaraju, kaže Marko Đurić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.05.2013.

07:53

Default images

"Sada je bitno da Priština pokaže onu vrstu razuma i konstruktivnosti koja je neophodna da bi se do sporazuma došlo, a mi od predstavnika Evropske komisije sa kojima smo danas razgovarali nismo čuli ni jednu ozbiljnu primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznela", izjavio je šef beogradskog tima Marko Đurić.

Tokom današnje runde u Briselu nije bilo direktnog susreta dva tima, već je sa njima odvojeno razgovarao Fernando Đentilini, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

"Naša delegacija je došla spremna i sa sveobuhvatnim planom da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva ovlašćenja kakva su predviđena Briselskim sporazumom", ukazao je Đurić.

Prema rečima Đurića, zvanice Evropske komisije nisu imale nijednu značajniju primedbu na sveobuhvatnu viziju primene plana koju je beogradski tim izneo.

"Od predstavnika EK sa kojima smo razgovarali nismo čuli nijednu zančajniju primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznosila kao i na sveobuhvatnu viziju kako treba da izgleda sporazum o primeni postignutog dogovora", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, sada je red na albanskoj stranu da ovim pregovrima pristupi konstruktivno i da pokaže razum.

"Srpska delegacija je u današnjim pregovorima predstavnicima EK predložila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o suštinskim - životnim pitanjima koja nisu rešena privremenim sporazumom kao što su pitanja imovine, položaja Srpske pravoslavne crkve i stvaranja uslova za učešće predstavnika srpske zajednice u centralnim institucijama vlasti", kazao je Đurić.

Đurić je ocenio da su ta pitanja, pitanja od kojih takođe zavisi i situacija na terenu i položaj obeju strana.

"Mislimo da je veoma važno da o tim suštinskim pitanjima bude razgovarano na najvišem političkom nivou", rekao je on.

Savetnik Tomislava Nikolića je dodao da je sada neophodno da Priština pokaže onu vrstu razuma i konstruktivnosti i spremnosti za ustupke koje je neophodno napraviti da bi se do sporazuma došlo.

Razgovori dva tima će se nastaviti sutra pre podne. Izvor agencije Beta iz Evropske komisije rekao je da bi sutra u nastavku razgovora trebalo da se održi i zajednički trojni susret timova Beograda i Prištine i predstavnika EU.

Ovo je drugi sastanak timova otkako su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali sporazum 19. marta.

Beogradski tim, kao i prošlog puta predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinsku zamenik premijera Hajredin Kuči.

Evropsku komisiju u razgovorima predstavlja direktor za proširenje Fernando Đentilini.

Prva runda razgovora timova za implementaciju je održana pre dve nedelje, bez dogovora.

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prištinska strana tom prilikom pokušala da nametne rešenja koja nisu deo sporazuma, kao i da će Beograd strogo voditi računa da se primeni samo ono što je predvidjeno u parafiranom dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: