Nikolić: EU najznačajniji partner

Tomislav Nikolić poručio je da Srbija najvažnija pitanja svoje budućnosti rešava dijalogom, a da je EU bez sumnje jedan od njenih najznačajnijih partnera.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.05.2013.

09:13

Default images

"EU je bez sumnje jedan od najznačajnijih partnera Srbije u ovom trenutku, jedan od naših najvećih investitora i donatora i jedan od prioriteta naše spoljne politike, a u zemljama EU živi i najveći broj srpskih iseljenika. Mi smo prirodno upućeni jedni na druge u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu", naveo je Nikolić.

Nikolić je na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije u Skupštini Srbije rekao da na tom putu Srbija čini odlučujuće napore da unapredi svoj položaj, doprinoseći miru, bezbednosti, saradnji i održivom razvoju regiona.

"Romska populacija uživa sva prava"

Predsednik se osvrnuo i na značaj Romske interparlamentarne organizacije, istakavši da ona svakako ima svoje mesto u ostvarenju strateških ciljeva Srbije. Prema njegovim rečima romska populacija u Srbiji uživa sva prava civilizovanog i demokratskog društva kao i da je ona sastavni deo našeg društvenog i nacionalnog bića i kulturnog ambijenta, kao i nezaobilazni deo naše socio-političke stvarnosti.

Primer su, kako je dodao, pripadnici Roma koji su kao poslanici i inicirali skup u Skupštini Srbije. "Ovim današnjim skupom Srbija pokazuje posvećenost boljem životu svakog svog građanina, bez obzira na nacionalnost, boju kože, političko i svako drugo opredeljenje", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo i da je posebno ponosan što se u Skupštini Srbije - u našem Domu demokratije i u Beogradu, srpskoj prestonici i gradu koji je poznat po kosmopilitizmu - stvara nova međunarodna, značajna institucija, koja će raditi na promovisanju, zaštiti i unapređenju prava romske populacije.

"Prvi put se stvara organizacija sa međunarodno-pravnim atributima koja nosi ideju interparlamentarne borbe za ostvarenje univerzalnih normi u oblasti ljudskih prava", rekao je Nikolić.

Prema rečima predsednika, za Srbiju je dragoceno aktiviranje parlamentarne dimenzije romskog pitanja budući da su problemi sa kojima se Romi suočavaju gotovo istovetni na celoj planeti, a rešenje tih problema se razlikuju, zbog čega je značajna razmena iskustava.

Navodeći da će ta organizacija biti novi okvir za ostvarenje saradnje u oblastima koje su značajne za život i opstajanje romske populacije, predsednik Srbije rekao je da očekuje da će projekat dobiti podršku međunarodnih organizacija i svih zemalja sveta jer gotovo da nema države u kojoj ne žive Romi.

"Danas dajete primer celom svetu kako se za ostvarenje svojih prava treba boriti kroz institucije sistema", naglasio je Nikolić i istakao da od romske interparlamentarne organizacije očekuje da deluje kao "pokretač regiona". "Moju podršku uvek ćete imati", poručio je predsednik Srbije.

Odnos prema Romima odnos prema EU

Tanjug
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da parlament, kao najviši zakonodavni organ, donoseći zakone usklađene sa propisima EU, na jasan način ističe opredeljenost našeg društva da u što kraćem roku dobije datum početka pregovora o pridruživanju.

"Na našem putu ka evropskim standardima izuzetna pažnja poklanja se unapređenju položaja svih ranjivih kategorija, a romska zajednica, nažalost, jeste jedan od najranjivijih slojeva, i to bez obzira da li je posmatramo kroz socijalnu, ekonomsku ili političku prizmu", rekao je Stefanović na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije.

On je, na skupu u Skupštini Srbije, ukazao da je u mandatu novog saziva donet niz zakona koji su značajni za poboljšanje položaja marginalnih grupa kao i za sprovodjenje strategije o integraciji i davanju novih ovlašćenja Romima.

Stefanović je naveo da je tako izmenjen Zakon o vanparničnom postupku kojim se stvara mogućnost za resavanje pitanja pravne vidljivosti Roma bez ličnih dokumenata, a Zakonom o legalizaciji stvorena je mogućnost da romske porodice učine važne korake u pravcu legalizacije imovine. Takođe su, prema njegovim rečima, Zakonom o budžetu za 2013. godinu, opredeljena dodatna sredstva za finansiranje različitih aktivnosti u oblasti integracije Roma, a izdvojena su i sredstva za uspostavljanje visokoškolske ustanove za obrazovanje Roma.

Zakonom o migracijama jasno je definisana obaveza državnih organa za rešavanje pitanja interno raseljenih, rekao je Stefanović, i naveo da je u krivičnom zakonodavstvu kao otežavajuća okolnost predvidjena mržnja kao motiv za krivično delo.

"Svesni smo da samo donošenje zakona nije dovoljno da se stanje promeni i na tom polju značajna je uloga nevladinih organizacija, koje bi trebalo da daju doprinos u stvaranju adekvatnog ambijenta za primenu zakona", rekao je Stefanović, i ukazao da u Srbiji gotovo da i ne postoji opština u kojoj ne žive i Romi.

Prema njegovim rečima, visok stepen siromaštva pripadnika romske populacije kao i niži nivo obrazovanja stvara poseban problem za sve državne organe da se i pored postignutih vidlivih rezultata intenzivnije uhvate u koštac sa rešavanjem problema Roma.

"Sami Romi moraju da preuzmu odgovornst sa svim gradjanima Srbije, kako za svoj položaj, tako i za evropsku budućnost društva. U uslovima kada zemlja donosi teške odluke od velikog je značaja zajedništvo koje Romi kao gradjani Srbije dele sa svima drugima", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: