Mirović: Zašto izjava baš na Uskrs

Vladika Grigorije je prvi crkveni predstavnik koji je na Uskrs izneo svoje političke stavove, što je prilično neuobičajeno, kaže potpredsednik SNS Igor Mirović.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

21:02

Default images

Prirodno da se pojavi reakcija, navodi Mirović objašnjavajući političke razmirice između naprednjaka i kabineta predsednika Tomislava Nikolića s episkopom zahumsko-hercegovačkim.

"Normalno je da u društvu postoje različita mišljenja. S druge strane, predsednik Republike ima veliki kapacitet i snagu, koju je dobio putem volje građana, da donosi odluke i sudove", napominje Mirović.

On ponavlja da je normalno da postoje različiti stavovi, ali da je neuobičajeno da se stavovi Crkve unose u politički život u meri u kojoj to nije "savetodavno" i u kojoj nije izraz onoga što je njena uloga.

"Crkva treba da bude moralni korektiv i duhovni orijentir, ali nekada iz nje dolaze krajnje operativni politički stavovi i mi koji se bavimo politikom imamo pravo da reagujemo", zaključuje Igor Mirović. Verski analitičar Živica Tucić ističe za Danas da je vladika Grigorije u nedelju izneo svoje mišljenje, a ne mišljenje SPC, koje je uvek u formi zvaničnog saopštenja.

"Vladika Grigorije je čovek koju zauzima političke stavove i zbog toga ga niko ne može ni kritikovati ni hvaliti. Razumem pogođenost predsednika Nikolića, ako je pogođen, ali svako postupa po svojoj savesti", navodi Tucić.

Prema njegovim rečima, vladika Grigorije je dao prioritet jednoj političkoj opciji i nije tražio od drugih da misle kao on. Na pitanje kako komentariše sve češće razmimoilaženje stavova SPC i vlasti, Tucić navodi da su parlament i Vlada ti koji na kraju imaju legitimitet da donose odluke, bez obzira na različita mišljenja koja treba da čuju.

Vladika Grigorije je, podsetimo, u Utisku nedelju ocenio da je predsednik Tomislav Nikolić napravio veliku grešku kada je "tražio oproštaj za Srbiju zbog zločina u Srebrenici". Vladika je pritom hvalio Borisa Tadića i kritikovao briselski sporazum. Iz Nikolićevog kabineta je potom saopšteno da je reč o "samoreklamerstvu" i "potcenjivanju srpskog naroda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: