Danas: Španija izručuje Bojovića

Pripadnik Zemunskog klana Luka Bojović biće izručen Srbiji, odlučilo je Krivično veće Višeg suda u Madridu, saznaje Danas.

Izvor: Danas

Nedelja, 05.05.2013.

20:20

Default images

Odluka je doneta da bi se Bojoviću, koji je februara prošle godine uhapšen u Valensiji, u Srbiji sudilo za tri ubistva i da bi bio upućen na izdržavanje kazne od 15 meseci zbog nelegalnog posedovanja oružja i osam meseci zatvora zbog falsifikovanja službenih isprava.

Sudije Angela Muriljo (predsednica i izvestiteljka), Tereza Palacios i Huan Francisko Martel odlučili su da se Bojović izruči Srbiji da bi mu se sudilo za ubistva Dejana Živančevića, Branka Jevtovića Jorge i Milutina Jovičića, počinjena 2004. u Beogradu, kao i zbog pripadništva organizovanoj kriminalnoj grupi. U drugom delu odluke sud konstatuje da je Bojović u Srbiji trebalo da 2010. godine bude upućen na izdržavanje kazne zatvora i da bi njegovo izručenje Srbiji bilo opravdano "s obzirom na prirodu i ozbiljnost zločina koji mu se pripisuju".

Bojovićeva odbrana tokom suđenja u Španiji je tvrdila da je suđenje u Srbiji održano u odsustvu njegovog klijenta, smatrajući da bi se suđenje trebalo ponoviti. Sudsko veće je imajući u vidu ozbiljne optužbe, bez ijednog konkretnog dokaza da Bojović u njih nije umešan, odbacilo bez daljeg komentara sve zahteve Bojovićeve odbrane, piše u odluci suda.

Ipak, na poslednjem ročištu koje je pred sudom u Madridu održano februara ove godine Luka Bojović se oštro usprotivio zahtevu za ekstradiciju, zahtevajući da odluka bude odložena, jer smatra da bi njegova prava pred srpskim sudom bila ugrožena i da mu je život u opasnosti. Njegov zahtev je sudsko veće odbacilo i 30. aprila donelo konačnu odluku, da Luka Bojović bude izručen Srbiji.

Odluka španskog suda o izručenju Luke Bojovića Srbiji dolazi samo nekoliko dana nakon mafijaške likvidacije njegovog brata Nikole Bojovića u Beogradu.

Sukob sa Kalinićem i optužnica

Luku Bojovića španska policija uhapsila je u Valensiji februara 2012. godine, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Od pripadnika ove grupe, Srbija jedino nije tražila izručenje Mijanovića. Luka Bojović je napustio Srbiju juna 2010. godine, nedugo posle hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja. Bojovića je sa ovim ubistvima povezao Kalinić, koji je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010.

Kalinić je sa Bojovićem došao u sukob 2009. godine. Srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo Zemunskog klana posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: