Vučić: Dobre vesti – stižu avioni

Srbija će posle 20 i više godina dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Nedelja, 05.05.2013.

09:08

Default images

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uskršnje jutro proveo je sa pripadnicima 250. raketne brigade Vojske Srbije. On je najavio modernizaciju lovačke avijacije, posle punih 20 godina.

Nakon što je kucao uskršnja jaja sa vojnicima, ministar odbrane zadovoljno je gledao kako za svega 40 sekundi pripadnici 250. raketne brigade u kasarni Zuce pored Beograda pripremaju rakete za lansiranje.

Uz komentar da je potrebno modernizovati vojsku, Vučić je najavio novintete prvo kod lovačke avijacije, a zatim i nabavku novih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu.

"Biće dobrih vesti uskoro i mislim da ćemo posle 20 i više godina dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa", rekao je ministar odbrane i naglasio da je za Srbiju veoma važno da u najskorije vreme obezbedi sigurno nebo.

On je napomenuo da je, što se kopnene vojske tiče, u regionu teško naći onoga ko može da se meri sa Vojskom Srbije. Na pitanje novinara kako će se nabaviti sredstva za modernizaciju oružanih snaga, Vučić je odgovorio da je i inače prioritet Srbije u budućem periodu, pored rešavanja političkih problema, pre svega ekonomski razvoj i da će se pronaći najbolji mogući aranžman i modus za nabavku novih oružja i oruđa.

Ministar je ponovio da je Srbija posvećena miru, da želi da sarađuje sa svima u svetu, a da vojska treba da bude odvraćajuću faktor za svakog ko bi eventualno hteo da ugrozi našu zemlju.

Vučić je u kasarni "Major Dragutin Gavrilović" u Zucama prisustvovao i pokaznoj vežbi dežurne raketne baterije, a od pripadnika jedinice kao poklon dobio je maketu rakete "dvina", koja je bila prvi raketni sistem kojim je Jugoslavija bila naoružana.

"Zahvalan sam što svaki dan čuvate zemlju i što ste hrabrost bezbroj puta dokazali. Ponosan sam što je 250. brigada herojska brigada i što nas čuvate, a želim vam čisto nebo i više i bolje oružje i oruđe", rekao je Vučić na uskršnjem doručku.

Pokaznoj vežbi prisustvovli su načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant 250.raketne brigade, brigadni general Duško Zzarković, koji je ministru odbrane predao raport i upoznao ga sa istorijatom jedinice.

Radić: Pokriti potrebe za narednih 40 godina

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je pre donošenja odluke potrebna opsežna analiza stanja, potreba i mogućnosti, u koju bi bili uključeni i političari i ekonomsiti. On dodaje i da odabrano rešenje mora da pokrije potrebe zemlje i vojske u narednih 40 godina.

“Došlo se do toga da je infrastruktura dramatično propala, čak i ono malo što je ostalo posle bombardovanja 1999. kad su nam manje više uništili sve što smo imali“, upozorava Radić.

“Zatim, sada nedostaje kadra svih kategorija, piloti su prestareli, nedostaje tehničkog kadra i situacija je sve svemu vrlo mračna. Zbog toga je potrebno napraviti radikalan iskorak i učiniti nešto“, smatra on.

U idaelnim uslovima Srbija bi trebalo da ima najmanje 20 višenamenskih borbenih aviona. Vojska Srbije u sličnoj kategoriji trenutno zvanično ima 28 Migova-21 i četiri Miga-29, 28 aviona tipa “Orao“, 22 školsko borbena aviona “Supergaleb G-4“. Međutim, malo ovih letelica je upotrebljivo u realnim okolnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

204 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: