Nikolić: Kosovo nikada država

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je za izraelski list "Džeruzalem post" da Kosovo nikada neće biti država, jer to ne može postati bez saglasnosti Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.05.2013.

13:33

Default images

"Znamo da će Srbija biti izložena užasnom pritisku da prizna (Kosovo), ali mi to nikada nećemo uraditi i bez saglasnosti Srbije, Kosovo neće biti država", naglasio je Nikolić u intervjuu datom uoči nedavne posete Izraelu, koji je danas u potpunosti objavljen.

On je dodao da je taj pritisak "ekonomske prirode".

"Naravno, EU će reći da ako priznamo Kosovo, naša će deca imati mnogo bolju budućnost. Ali mi to ne možemo uraditi. Ne radi se o nacionalizmu, ne radi se o mržnji. Radi se o ljubavi - ljubavi za naš sopstveni narod, za našu zemlju", istakao je Nikolić.

Osvrćući se na nedavno potpisan sporazum sa Prištinom u Briselu, on je rekao: "Bili smo suočeni s dilemom - da li da budemo u stalnom sukobu s Albancima ili da rešimo to pitanje. Nismo imali mnogo moći u našim rukama. Imali smo dobre argumente i pravdu na našoj strani, ali međunaordni mediji podržavaju Albance vrlo otvoreno. Tokom godina naš narod je bio primoran da napušta Kosovo i da se dozvolilo da se tako nastavi jednog dana bi se možda probudili i shvatili da tamo više nema našeg naroda. Zbog toga smo odlučili da podignemo pregovore na najviši mogući nivo."

Predsednik Srbije je dodao da se sada ne vodi rat, da se pregovara i da je on napisao pismo raznim zemljama da objasni da pregovori ne predstavljaju priznanje nezavisnosti Kosova.

"Činjenica je da smo osigurali mnogo više prava za srpsku zajednicu na Kosovu nego što su ih do sada imali", zaključio je predsednik Srbije. Na novinarsko pitanje da li priznanjem Kosova, dela suverene Srbije, kao nezavisne zemlje, zapadne države stvaraju opasan presedan i ohrabruju razne secesionistčke pokrete širom Evrope, Nikolić je odgovorio da je Zapad upozoren na tu mogućnost.

"Mi smo ukazali na više od 100 primera takvih pokreta u svetu. Lako je slomiti Srbiju upotrebom sile, ali šta će uraditi ako čitave evropske civilazacije počnu da se raspadaju. Ili ako multikulturalne zemlje počinju da se dele duž etničkih linija", upitao je Nikolić, istakavši da nastoji zaista da izbegne svaku vrstu sukoba.

Govoreći o Tribunalu u Hagu, Nikolić je kazao da je Srbija izručila 46 osoba, uključujući dva predsednika, razne ministre u vladi, tri šefa armije i nekoliko policijskih i vojnih generala, uključujući šefa obaveštajne službe. Sud je izrekao kazne koje zajedno iznose viš od 1.150 godina zatvora za Srbe, dok su oni koji su počinili zločine nad Srbima osuđeni na ukupno samo 50 godina.

Podsetio je i na više od 300.000 Srba gonjenih i primoranih da napuste Hrvatsku, kojima još uvek nije dozvoljeno da se tamo vrate, a Hrvatska sada ulazi u EU.

"Neko mora biti kriv - ko je kriv? Nemoguće je da se tako ogroman zločin dogodio i niko nije kriv."

Nikolić je zaključio da Srbija ima odlične odnose s Izraelom, ali da je u vrlo komplikovanoj poziciji u odnosu na problem koji se tiče Izraelaca i Palestinaca jer je ima prijateljska osećanja i prema jednima i drugima i "zato nas taj sukob jako povređuje", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: