BG: Sudar vozova, 22 povređena

Dva putnička voza sudarila su se oko 13.30 u tunelu Tošin bunar u Beogradu. Povređena su 22 putnika, među kojima i jedno dete, a povrede su uglavnom lakše.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2013.

14:12

Default images

Kako je za B92 rečeno u Hitnoj pomoći, povređeni su zadobili lakše prirode, niko nije životno ugrožen, ali jedna osoba je zadobila prelom noge.

Kako je rečeno za B92, sudar se dogodio zbog kvara na vozu koji je išao ka Šidu, zbog čega je na njega u tunelu otpozadi naletela putnička kompozicija koja saobraća na liniji Beograd - Novi Sad.

Nadležni u Železnicama nisu stigli da reaguju nakon kvara i nekoliko minuta kasnije došlo je do udesa.

U Urgentni centar KCS primljeno je 13 povređenih putnika, među kojima i petogodišnje dete, i kod svih se radi o lakšim povredama, saopšteno je iz te ustanove.

Sedmoro povređenih ima ortopoedske povrede i oni su prebačeni u KBC Zemun, kao i još jedna osoba sa povredom glave. Ozbijlnije povrede ima samo kondukter, rekli su ranije danas u Urgentnom centru.

Šef dežurne ekipe Urgentnog centra Goran Kaljević je rekao da niko od primljenih putnika nije teže povređen, uglavnom se radi o lakšim telesnim povredama, kao što su nagnječine, posekotine, povrede kože, mišića, oguljotine, udarci u telo, glavu...

"Nakon završetka dijagnostike, najverovatnije da će većina biti otpuštena na kućno lečenje", rekao je Kaljević. On je dodao da je primljeno dete u dobrom stanju i da ono, osim što je pretrpelo strah, nije povređeno.
Foto: Tanjug
Pomoć povređenima na licu mesta ukazivalo je šest ekipa Hitne pomoći, koje su bile sa obe strane tunela u kojima je bio zaglavljen jedan od vagona.

"Povređenima se pomoć ukazivala van tunela zbog povećane koncentracije ugljen-monoksida i slabe vidljivosti u tunelu", rekla je Nada Macura.
Ona je dodala da je broj povrešenih, dakle 22, na sreću konačan.

"To je definitivan broj povređenih, a posle dijagnostičkih procedura moći će da se da definitivan sud o težini povreda. U ovom trenutku ne znamo ko će biti zadržan", rekla je Nada Macura.

"Najmlađa je devojčica od pet godina kojoj je povređena glava, a najstariji povređeni je muškarac od 75 godina", rekla je Nada Macura.
Foto: Beta
Dodala je i da je jedan čovek koji nije povređen doživeo "stresogenu situaciju i hipertenziju" i on se sa mesta nesreće odvezao privatnim automobilom.

Uglavnom su povređeni putnici koji su stajali u vozu.

Načelnica za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić je rekla da je sreća što nije izbio požar u tunelu, što je u ovakvim situacijama čest slučaj.

"Na svu sreću, sudar nije izazvao požar, što bi znatno otežalo akciju spasavanja i evakuacije putnika. Mi smo, obzirom na okolnosti i
opasnosti od izbijanja požara, dovezli veliki broj vatrogasnih vozila", rekla je Vuksanović Žugić.
Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antiæ na mestu nesreæe (Foto: B92)
Predsednik skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da očekuje efikasnu istragu o tome pod kojim okolnostima je došlo do sudara dva putnička voza na Tošinom bunaru.

"Očekujem efikasnu istragu pod kojim okolnostima je došlo do sudara vozova ali ne da bi se upiralo prstom u nekoga, već da se vidi kako je moglo to da se desi, da se više ne bi ponovilo", rekao je Antić novinarima na mestu nesreće.

On je pohvalio nadležne službe na efikasnoj i brzoj intervenciji, navodeći da se radi o ekstremno rizičnoj situaciji "kakve smo do sada uglavnom gledali na filmovima".

"Srećnim spletom okolnosti danas niko nije stradao", rekao je on.
Foto: Tanjug
On je, međutim, ukazao da je današnji događaj pokazao da "neke stvari škripe u sistemu, kao na primer da ekipe Hitne pomoći nemaju potrebne lampe za delovanje u tunelima".

"Nakon ovoga ćemo verovatno u Štabu za vanredne situacije imati dosta toga da utvrdimo", rekao je Antić.

Hitna pomoć primila je poziv u 13.36, a na lice mesta su domah došle policijske i vatrogasne ekipe. Saobraćaj se u tom delu obavlja usporeno, drugim kolosekom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: