Požar na Crnom vrhu "ograničen"

Na Crnom vrhu u pribojskoj opštini požar ne jenjava, ali je sa zapadne strane u području kanjona Uvca i Lima ograničen.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2013.

08:48

Default images

Toplo vreme uz temperaturu od preko 34 stepena, jedan je od razloga što se požar na Crnom vrhu kod Prijepolja ne smiruje već 12. dan.

"Požar nije pod kontrolom, ali je ograničen. Osnovni problem, kako je istakao, je to što ljudska noga ne može da kroči na teren zahvaćen vatrom koji je jako nepristupačan", rekao je Goran Posrkuša iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

On je precizirao da je reč o kanjonu Uvca i Lima.

Posrkuša je objasnio da je požar i dalje prizeman, gori suva trava i nisko rastinje, ali da vetar i visoke dnevne temperaute stvaraju probleme.

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije je saopštio da je požar je zahvatio oko 150 hektara niskog rastinja i četinarske šume u teško pristupačnom delu kanjona reke Uvac.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski je posle obilaska terena ranije danas rekao da je požar lokalizovan tamo gde je bio moguć pristup vatrogasno-spasilačkih jedinica, a da problema ima na litici u kanjonu.

"Požar i dalji bukti na nepristupačnoj strmoj litici u kanjonu reke Uvac, koji je sa jedne strane ograničen samom rekom. Još uvek pokušavamo da usmerimo na kameni deo koji bi kao prirodna prepreka pomogao da bude ugašen", izjavio ja Dončevski i dodao da se nada da će požar uskoro biti lokalizovan.

On je rekao da je juče prekinuto agažovanje helikoptera MUP-a posle procene da više ne bi dalo "posebne rezultate".

Dragan Dončevski je ranije rekao za Radio B92 da je situacija bolja, ali da požar i dalje nije ugašen.

"Požar na lokaciji Crni vrh još ne možemo smatrati lokalizovanim. Gorenje je mnogo manje nego prethodnih dana, ali jedna strma litica koju smo pokušavali da ugasimo i iz vazduha i sa zemlje i dalje je problematična. Pokušavamo požar da usmerimo prema jednom nepristupačnom delu, prema prirodnoj prepreci, gde bi se sam zaustavio. Tako da nastavljamo dalje, sa 91 vatrogasaca-spasioca, sa 22 vatrogasna vozila i 15 radnika Srbija šume, koji nam pružaju veliku pomoć, nastavljamo da gasimo požar do daljeg“, rekao je Dončevski.

Požar je izbio 21. aprila, a u gašenju učestvuju Vatrogasno - spasilačke ekipe iz Čačka, Užica, Kragujevca, Šapca, Novog Pazara, Niša, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Raške.

Dan za nama obeležio je masovni odlazak na izletišta, ali u sektoru za vanredne situacije kažu da nisu zabeležili veće požare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: