Proglas povodom Dana slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra, 3. maja, akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, Udruženje novinara Srbije objavilo je Proglas.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2013.

17:29

Default images

UNS poziva kolege da sutra, od 11.55 do 12 sati, prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Pooglas ili ga objave na ekranima, a da u onlajn i štampanim medijima prekinu rad, i objave Proglas.

P R O G L A S

Iako je Srbija slobodna zemlja koja je protekle godine napredovala na svetskoj rang listi političkih sloboda i građanskih prava (po međunarodnim organizacijama Fridom haus i Reporteri bez granica), novinari i novinarstvo u Srbiji su u najtežem ekonomskom položaju u svojoj novijoj istoriji. Zato i danas, na Svetski dan slobode medija, možemo samo da kažemo da je sloboda medija u Srbiji ugrožena i da se za slobodu medija nismo izborili.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pre svega zahteva da retoričku spremnost nove vlasti da se država povuče iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancija da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća, biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finanasiranje (najmanje u visini od dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

Prema poslednjem istraživanju UNS-a, 49,2 odsto naših članova odgovorilo je da novinari pritisnuti nemaštinom pribegavaju autocenzuri u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa, a da 27,4 odsto pribegava samocenzuri u velikoj meri.

UNS protestuje što nova vlast krši obećanje koje je dala novinarima, oklevajući da na dnevni red Vlade Srbije konačno stavi dve godine stari izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o srpskim medijima.

Dobro je što je kleveta dekriminalizovana i što u medijima ima više pluralizma, odnosno što danas, za razliku od pre godinu dana, među vodećim medijima u Srbiji ima i opozicionih. Ipak, upozoravamo da političke
gazde besprizorno koriste medije, a naročito tabloide, kao glavno oruđe političkih obračuna, gazeći pritom moralne i društvene norme, kao i načelo samostalnosti uređivačke politike i autonomije glavnih urednika.

Pored toga, novinari i urednici u najvećim medijima sve češće polažu račune marketing menadžerima, stručnjacima za odnose s javnošću, kako ne bi ugrozili poslovne interese svojih kompanija i političkih patrona.

Nedostatak istraživačkog novinarstva posledica je činjenice da su kontrolori tržišta reklama nadjačali novinarsku profesiju.

Više nego ikada od svog osnivanja sudbina javnih servisa Srbije i Vojvodine je u rukama vlasti. Odlaganjem rešavanja naplate pretplate i najavom prelaska na budžetsko finansiranje, vlast je na sebe preuzela odgovornost zbog daljeg pada prihoda od pretplate i rastuće zavisnosti javnih servisa od izvršne vlasti.

Na Svetski dan slobode štampe UNS daje podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara smatrajući da će, sve dok se ne rasvetle zločini nad novinarima i medijskim radnicima, sloboda medija u Srbiji i dalje biti ugrožena.

UNS poziva Specijalno tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage ubistava i kidnapovanja novinara srpskih redakcija u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

UNS podseća medije da su odgovorni svojim čitaocima, gledaocima i slušaocima i da će se etički standardi u srpskom novinarstvu unaprediti ukoliko i sami mediji prihvate da su odgovorni za poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

Spremnost da poštuju etička pravila profesije štampani i onlajn mediji će na najbolji način dokazati prihvatanjem nadležnosti Saveta za štampu, kao i objavljivanjem odluka ovog samoregulatornog tela nadležnog za praćenje poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

UNS poziva novinare i medijske radnike da bez obzira na međusobne razlike budu profesionalno i ekonomski solidarni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: