"Rešenje problema, pa o tužbama"

Eventualno povlačenje međusobnih tužbi između Srbije i Hrvatske zavisiće od rešavanja konkretnih problema koji postoje između dve zemlje, izjavio Vučić.

Izvor: Beta

Sreda, 01.05.2013.

23:56

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za televiziju Pink, da tu pre svega misli na probleme nestalih u ratovima, na ostvarivanje stanarskih prava, na ostvarivanje penzijskih prava, rešavanje problema vezanih za katastar i druga nerešena pitanja.

"Ali mi o tome ne pričamo na marketinškom nego na konkretnom nivou", rekao je Vučić i ocenio da uporedo s popravljanjem odnosa s Hrvatskom, Vlada Srbije unapređuje odnose i s Crnom Gorom i pokušava da održi najbolje odnose s Republikom Srpskom i BiH.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije biće nastavljena u narednim danima kroz podizanje optužnica za predmete u kojima je istraga završena, ali i kroz rezultate novih istraga.

"Biće tu interesantnih predmeta i uveren sam da će ljudi shvatiti da mogu da imaju poverenja u svoju državu. Shvatiće da neće biti zaštićenih, ni po partijskoj ni po nekoj drugoj liniji", rekao je Vučić.

Vučić, koji je i ministar odbrane, rekao je da u narednim danima očekuje značajna ulaganja u odbrambenu industriju Srbije, pre svega u razvoj raketnog sistema "Alas".

Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija implementirati ono što je u sporazumu iz Brisela napisano, ali ne i ono što u njemu ne piše.

"Srbija će da primenjuje ono što je napisano u sporazumu, ali Srbija neće da primenjuje ono što u sporazumu ne piše, a neki bi želeli i među Albancima i neki na zapadu da se sprovodi ono što u njemu ne piše. Moramo prvo da napravimo plan implementacije, želimo da napravimo plan i da sprovodimo ono što će pisati u tom planu koji je sačinjen na osnovu sporazuma”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su održani razgovori sa Srbima sa severa Kosova, da u Beogradu te ljude razumeju i da razumeju i njihove strahove, ali je dodao i da bi voleo da imaju malo više razumevanja za državu.

"Postavlja se pitanje posmatranja celine interesa našeg naroda i svih naših građana i nadam se da će kod njih biti pronađeno dovoljno prostora i razumevanja za situaciju u kojoj se zemlja nalazi", rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da država Srbija nikada neće pribeći tome da ne isplaćuje plate, smenjuje legalno i legitimno izabrane predsednike opština na Kosovu.

“Sve to možemo i sve to stoji vladi na raspolaganju, ali mislim da to ne bi bilo dobro i zato nam je potreban razgovor i dijalog i hitni završetak tog razgovora i svakako njihovo veće poverenje u državu”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su predstavnici Srba sa severa Kosova prvo od Vlade Srbije tražili referendum o tom pitanju što je i prihvaćeno uz to da se posle referenduma zajedno sprovodi sporazum…

“Onda su rekli, mi sad više nećemo referendum zato što vidimo da nećemo da dobijemo i sada više ne znate šta još treba da učinite”, rekao je Vučić i ponovio da će država poštovati sporazume koje je prihvatila Vlada Srbije i Skupština Srbije.

"Verujem da je dogovor moguć, a ako ga ne bude naći ćemo načina kako da dođemo do plana implementacije i kako da ga sprovodimo, ali je uvek bolje da do dogovora dođe", smatra prvi potpredsednik Vlade Srbije koji veruje i da će biti dovoljno razuma da se dogovor postigne.

Na pitanje šta sa Srbima južno od Ibra i ko ih predstavalja, Vučić je naveo da je teško utvrditi ko su legitimni predstavnici Srba južno od Ibra i da u nekim opštinama ima po tri opštinska rukovodstva.

On je rekao da se razgovara i da će se razgovarati sa svima, a da po raspoloženju u SNS, čiji je predsednik, može da tumači i raspoloženje srpskog naroda koji živi južno od Ibra.

Vučić je precizirao da su svi opštinski odbori naprednjaka južno prihvatili sporazum dok su sva četiri severno od Ibra protiv sporazuma.

Vicepremijer Srbije bio je u ponedeljak u poseti zvaničnom Zagrebu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je izjavio da su danas mnogi zahtevi Zagreba, iz vremena kada je podignuta tužba, blizu ispunjenja, ali da je na Vladi Hrvatske da odluči da li je racionalno povući tužbu za genocid protiv Srbije.

Šta je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao o sporazumu s Prištinom, referendumu, izborima - pročitajte u intervjuu koji je dao za TV B92. Prvi potpredseednik Vlade je izjavio da će prioritet Vlade u narednom periodu biti zapošljavanje i dovođenje novih investitora i dodao da se radi na projektu izgradnje fabrike silicijumskih čipova sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čija realizacija bi bila veoma značajna za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: