Marić: I dalje ima aktivnih požara

U Srbiji i dalje ima aktivnih požara, a visoke temperature neuobičajene za ovo doba godine ne pomažu u naporima da se oni lokalizuju.

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

11:31

Default images

Predrag Marić, načelnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije kaže da je trenutno aktivan požar kod Priboja, i da ga gasi 120 vatrogasaca. On navodi da je situacija sa požarima pogoršana zbog visokih temperatura. "Uleteli smo odmah u leto. Ove temperature su neprimerene za ovo doba godine", rekao je Marić.

On navodi da je situacija na Crnom Vrhu bolja, i da se očekuje da se u toku današnjeg dana lokalizuje taj požar.

"Nema otvorenih plamena, ali ćemo ostaviti znatne snage tamo. Nadam se da će biti lokalizovan u toku današnjeg dana, ako neki vetar na omete gašenje", rekao je Marić.

Požar koji je izbio u rejonu Crnog vrha i koji je zahvatio oko 150 hektara niskog rastinja i četinarske šume u teško pristupačnom delu kanjona reke Uvac, polako se smiruje, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Požar se stavlja pod kontrolu u pristupačnim delovima terena," navodi se u saopštenju i dodaje da potpuno gašenje požara otežava velika količina gustog dima, jak vetar i visoka temperatura.

Na gašenju požara trenutno je angažovan 91 vatrogasac-spasilac iz deset gradova: Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca i Niša, sa 22 vatrogasna i terenska vozila, koji su dežurali i tokom noći.

Požar iz vazduha gase dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, a u njegovom gašenju učestvuje i 15 radnika šumskog gazdinstva Prijepolje JP "Srbijašume" sa svojim terenskim vozilima.

Požar u opštini Priboj izbio je 21. aprila. Sektor za vanredne situacije ponovo je apelovao na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Požar u pribojskoj opštini se širi, zahvatio je više od 160 hektara šumskog rastinja na nepristupačnom terenu izmedju Uvca i Lima. Gašenje požara na Crnom vrhu se nastavlja, izjavio je danas Tanjugu Goran Posrkača iz Sektora MUP-a za vanredne situacije. Prema njegovim rečima, površinna zahvaćena vatrom sada je veća od 160 hektara.

"U gašenju i dalje učestvuju tri helihoptera MUP-a Srbije, 94 pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice i 15 radnika Šumskog gazdinstva iz Prijepolja", kazao je Posrkača i dodao da veliku pomoć pružaju kolege iz Čačka, Kraljeva, Raške, Kragujevca i drugih opština. Jak vetar i dalje duva, a nepristupačan teren i visoke dnevne temperature stvaraju probleme vatrogascima, kako bi stavili pod kontrolu požar koji je izbio 21. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: