Dačić: Najteže tek predstoji

Ivica Dačić kaže da najteži deo posla,sprovođenje briselskog dogovora tek predstoji i da eventualni referendum ne može biti pokriće da se sporazum ne realizuje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

09:19

Default images

"Znam da smo uradili dobro za Srbiju i njen narod i uveren sam u to. Srbi sa Kosova i dalje će biti u okviru ustavno-pravnog poretka, samo što će ta pomoć biti realizovana na drugi način. To je posledica poraza koji smo pretrpeli posle našeg ratnog sukoba s NATO", kaže Dačić u intervjuu za praznično izdanje lista "Kurir".

Premijer je istakao da sporazum s Prištinom nije konačan, već paraf na dokument i da slede razgovori o Crkvi, privatnoj i državnoj imovini, energetici, o povratku raseljenih lica, amnestiji.

"Očekuje nas rešavanje niza konkretnih i otvorenih problema", rekao je on.

Dačić je kazao da će Srbija jedino kroz primenu briselskog dogovora moći da "zaštiti naše ljude i institucije".

Govoreći o eventualnom raspisivanju referendumu o briselskom sporazumu, Dačić je rekao da se "referendum ne može pripremati nekoliko meseci, a da pri tom ne radimo ništa na sprovođenju sporazuma",

"Referendum ne može biti pokriće da se sporazum ne realizuje", istakao je Dačić napominjući da nemamo mnogo vremena, jer postoje rokovi za donošenje odluke o datumu početka pregovora za EU.

On je rekao da nije moguće da državni vrh prihvati zahtev lidera Srba sa severa Kosova da, u slučaju da bude referenduma, oni odluče kako će glasiti referendumsko pitanje, jer bismo "time bacili u vodu sve ono što smo do sada uradili" i da to pitanje "ne sme da bude zamka".

"Pitanje može biti da li narod prihvata sporazum ili ne. Ne može pitanje da bude da li ste za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije. To nije pitanje, to se podrazumeva", rekao je Dačić.

On je podsetio na referendum devedesetih godina kada je pitanje bilo "da li ćemo dozvoliti da tudja čizma dođe na našu teritoriju". "Svi smo izglasali da nećemo. Nekoliko meseci kasnije dođoše tuđe čizme i ostadoše".

Premijer kaže da je briselskim sporazumom Srbija ojačala svoju poziciju u inostranstvu i ponovio da bi se "novi pokušaj skrivanja završio egzodusom, žrtvama, gubitkom i porazom".

On je kazao da i dalje smatra da je podela Kosova najlakše, najbolje i najprirodnije rešenje" i da "ne treba da odustanemo od te borbe i treba da se dogovorimo, pre svega s Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom, a ta borba ne može se voditi bez dogovora s velikim zapadnim silama".

Dačić je rekao da očekuje od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispuni obećanje koje mu je dala kada je, na njegovo pitanje za datum, posle postizanja sporazuma s Prištinom u Briselu, odgovorila da se to podrazumeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: