Ekonomska situacija motiv za azil

Osnovni motiv Roma iz Srbije da traže azil u zemljama EU je izuzetno teška ekonomska i socijalna situacija, pokazuje istraživanje "Tražioci azila iz Srbije".

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

13:33

Default images

U istraživanju koje su zajednički realizovali stručnjaci iz nevladinih organizacije Grupa 484, Astre, Romski ženski centar Bibije i Neksus anketirano je 56 Roma iz pet mesta u Srbiji - Rakovici, Novom Bečeju, Vranjskoj Banji, Jabuci i Obrenovcu.

Predstavnik Grupe 484 Vladimir Petronijević kazao je na konferenciji za novinare da istraživanje razbija predrasudu o Romima kao radno neaktivnoj populaciji koja jedino želi da prima socijalnu pomoć.

Prema njegovim rečima, Romi odlaze i traže azil u zemljama EU uglavnom kada se završe sezonski poslovi i počinje hladno vreme, a najveći broj ispitanih kazao je da ima želju da radi i u Srbiji, ali da ne može da pronađe posao.

"Reč je o fenomenu koje je duboko ekonomske i socijalne prirode. Ljudi pokušavaju da pronađu način da sebi obezbede pristojne uslove za život", kazao je Petronijević.

On je dodao da je većina ispitanika svesna da će im biti odbijen zahtev za azil, ali da imaju motiv da će doneti bar nešto novca kada se vrate.

Petronijević je istakao da istraživanje nije reprezentativno već kvalitativno i da pokazuje trend ili pravac u kojem razmišljaju oni koji se odlučuju da traže azil.

Jedan od načina za rešavanje problema, kazao je Petronijević, predstavlja otvaranje dijaloga s vladama evropskih zemalja o sklapanju međudržavnih sporazuma kojima bi bilo omogućeno privremeno zapošljavanje ili rad na sezonskim poslovima za državljane Srbije, posebno nekvalifikovanih i nisko kvalifikovanih radnika.

Na konferenciji je rečeno da je prema raspoloživim podacima azil u zemljama EU u 2010. godini tražilo oko 17.000 stanovnika Srbije, u 2011. godini bilo ih je 13.980, a u prvih 10 meseci 2012. godine bilo ih 15.135.

Kako su dodali, prema nepotvrđenim podacima oko jedan odsto zahteva je odobreno, a najviše zahteva za azil se podnosi u Nemačkoj, Švedskoj, Belgiji i Švajcarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: