Požar kod Priboja još bukti

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da požar kod Priboja još nije pod kontrolom. Vatru gasi 120 vatrogasaca i šumara, kao i helikopteri.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

08:18

Default images

"U toku noći se radilo na izradi pripremnih terena za gašenje koje će uslediti u toku dana. Danas imamo već više od 120 vatrogasaca, kao i šumara, a helikopteri su u toku noći bili tamo i već su krenuli sa gašanjem", rekao je za RTS Marić.

Požar se u proširio i zahvatio oko 150 hektara niskog rastinja i četinarske šume u teško pristupačnom terenu kanjona Uvac, a preti da zahvati još oko 300 hektara četinara.

Marić je podsetio da je u toku jučerašnjeg prepodneva požar bio opkoljen, ali da je onda došlo do nagle promene vetra, te da je vatra počela munjevito da se širi ka jednom mnogo većem kompleksu od 300 hektara šume.

"Vetar i nepristupačan teren najviše otežavaju gašenje požara. Kanjon Uvca je takav i to se svake godine ponavlja jer ne mogu ljudi da pridju, a kamoli da se nešto direktno uradi", rekao je Marić i dodao da je do požara najverovatnije došlo nepažnjom.

Kada su u pitanju izletnici i paljenje vatre, Marić je rekao da je dogovoreno da na Adi Ciganliji bude prisutni pripadnici Komunalne policije, Sektora za vanredne situacije, cisterne za vodu, odnosno sve ono što je neophodno da sve prodje kako treba.

On je naveo i da bi bilo dobro da se takva dobra praksa proširi i na teritoriju cele Srbije.

Požar je izbio 21. aprila, a njegovo gašenje, pored nepristupačnosti terena, otežava i jak vetar promenljivog pravca.

Za sprečavanje širenja požara koriste se prirodne prepreke i radi se na izradi proseka na pojedinim mestima, a prema poslednjim informacijama, nema ugroženih objekata.

Na gašenju požara trenutno je angažovano 94 vatrogasaca-spasilaca iz Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Valjevo, Šapca i Niša sa 20 vatrogasnih vozila, kao i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, koji su počeli sa gašenjem požara iz vazduha oko osam jutros i do sada su imali po četiri naleta.

U aktivnostima učestvuje i 15 radnika šumskog gazdinstva Prijepolje JP "Srbijašume" sa mehanizacijom i terenskim vozilima, a pripadnici operativnog tima Sektora za vanredne situacije prate razvoj situacije na terenu.

Tokom jučerašnjeg dana je, kako je saopšteno, ugašeno nekoliko požara - u Kliku u opštini Prijepolje i u Jarmovcu u opštini Priboj, ali vatrogasno-spasilačke ekipe iz preventivnih razloga redovno obilaze teren koji je bio zahvaćen požarom.

Takodje su ugašeni i požari na teritoriji opštine Lebane, u mestu Slišane, gde je požarom bilo zahvaćeno nisko rastinje na površini oko 50 hektara i deo hrastove šume, i u opštini Kuršumlija, selo Sekirača, gde je gorela suva trava i nisko rastinje i suvo lišće na površini 30 hektara.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je apelovao na gradjane da u cilju sprečavanja pojave požara i izazivanja opasnosti po bezbednost gradjana i imovine ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: